Choć tak długi czas przygotowywania wypieku może odstraszać, w rzeczywistości przepis na piernik staropolski jest bardzo prosty. Ważne, aby zacząć robić to ciasto odpowiednio wcześniej, aby na sto procent zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Ciasto na piernik staropolski należy zacząć przygotowywać już około cztery do sześciu tygodni wcześniej, a następnie odstawić je pod przykryciem do lodówki. Kilka dni przed Wigilią należy przełożyć go powidłami, dzięki czemu będzie apetyczne miękki i wilgotny. Jak krok po kroku wygląda przepis na piernik staropolski? Listę składników oraz szczegółową instrukcję znajdziesz poniżej.
Piernik, który jest ciastem korzennym, nie może się też obejść bez całego szeregu aromatycznych przypraw. Wśród nich są oczywiście cynamon, goździki czy imbir, ale nie tylko. Można również użyć samej przyprawy do piernika.
Lista przypraw na piernik staropolski:
Dodatkowo, po tym, jak ciasto będzie już gotowe, potrzebne będą też powidła śliwkowe do przełożenia poszczególnych blatów.
Do garnka włóż cukier, masło i miód. Podgrzewaj prawie do wrzenia (to ważne, żeby nie zagotować masy). Wyłącz palnik i wystudź masę.
Mąkę wymieszaj w innym naczyniu z sodą, solą, przyprawami i bakaliami, jeśli je dodajesz. Następnie wbij jajka oraz wlej mleko. Do tych składników dodaj wcześniej wystudzoną masę miodową. Wymieszaj i wyrabiaj rękami ciasto. Powinno być gładkie i zwarte.
Przełóż ciasto do kamionkowego garnka, nada się też szklane naczynie. Powinno zmieścić się w nim całe. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (lodówka będzie odpowiednia). Ciasto na piernik staropolski powinno dojrzewać przez około cztery-sześć tygodni.
Gdy ciasto dojrzeje, zmieni się jego konsystencja. Będzie twardsze, ale też łatwiejsze do formowania. Po upływie tych kilku tygodni podziel je na trzy równe części i włóż do foremek z papierem do pieczenia. Piecz każdą część w 180 stopniach przez około 45 minut.
Dwa ostudzone blaty posmaruj powidłami, a na górze ułóż trzeci. Wierzch piernika można polać czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.