Robert Makłowicz lubi na ostro! Zdradził, jak robi jajecznicę. Ten przepis robi furorę w sieci i na talerzu

Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Alternatywę dla tej tradycyjnej, smażonej na maśle i podawanej z posiekanym szczypiorkiem, zaprezentował Robert Makłowicz. W swojej wersji kucharz stawia na niecodzienne dodatki.

Jajecznica to danie, które niemal każdy próbował w swoim życiu choć raz. I choć wariacji na jej temat nie brakuje, najpopularniejsza jest ta smażona na maśle, z zeszkloną cebulką. Fani nieco bardziej treściwych dań chętnie smażą jajecznicę na boczku lub kiełbasie. Jesienią natomiast popularnym dodatkiem do smażonych jajek są grzyby. 

Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić jajecznicę? Mówi się, że nie można jej zepsuć

Przygotowanie jajecznicy to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy tylko jajka (warto zadbać, aby były w temperaturze pokojowej) wbić do miseczki, cebulę obrać i pokroić, a następnie zeszklić ją na roztopionym maśle. Później na patelnię należy dodać jajka i smażyć całość przez cały czas mieszając. Gdy jajka się zetną, jajecznicę można przełożyć na talerz. Ta potrawa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 

Jajecznica na ostro? Robert Makłowicz ma swój patent

Robert Makłowicz zdradził internautom swój pomysł na dodatki do jajecznicy. Kucharz stawia na nieco ostrzejszą odsłonę tej potrawy, rodem ze słonecznej Tunezji. 

Do jajek dodaje krewetki oraz pastę z pomidorów. Całość okasza natomiast mieszanką ziół charakterystycznych dla bliskowschodniej kuchni. Danie wieńczy dodatek harrisy - pikantnej pasty na bazie czosnku oraz papryczki chilli. Do przygotowania jajecznicy według tej receptury najlepiej sprawdzą się świeże owoce morza. Jeśli jednak nie przepadacie za krewetkami nic straconego - zmiast nich do jajek możecie dodać pokroją w kostkę pierś kurczaka lub naturalne tofu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.