Chleb pleśnieje lub wysycha? Pewnie źle go przechowujesz. Zastosuj tę metodę, a dłużej będzie świeży

Świeże, jeszcze ciepłe pieczywo smakuje najlepiej. Często jednak chleb lub bułki kupujemy z myślą zjedzenia ich "później". To bliżej nieokreślone "później" staje się niekiedy tak odległe, że chleb wysycha, albo co gorsza, pleśnieje. Jak zaradzić temu problemowi?

Świeże pieczywo z dodatkami sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i na smaczną kolację. Czasem jednak kupujemy chleb na zapas. Niestety, nieodpowiednie przechowywanie sprawia, że pieczywo szybko traci swoje wartości odżywcze. Można temu zaradzić, stosując odpowiednie metody.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jaki chleb wybrać, by dłużej cieszyć się jego smakiem?

Choć większość osób sięga po miękkie i jasne, wypiekane na drożdżach pieczywo z mąki pszennej, warto wspomnieć, że to właśnie taki chleb psuje się najszybciej. Zdecydowanie większą trwałością cechują się chleby na naturalnym zakwasie, szczególnie te z mąki żytniej. Warto sięgać także po pieczywo pełnoziarniste - nie tylko nie psuje się tak szybko, ale i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. 

Warto także podkreślić, że im mniej sztucznych dodatków do pieczywa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że spleśnieje. Lepiej nie kupować także chleba i bułek z ciasta mrożonego. Bardzo szybko staje się bowiem suche i twarde. 

Tak przechowuj pieczywo. Nie będzie czerstwe

Przechowywanie pieczywa należy dostosować do jego rodzaju. Chleby na zakwasie warto zamknąć w drewnianym chlebaku. Uprzednio można go także zawinąć go w naturalny materiał. Z kolei chleb z mąki pszennej najlepiej zamrozić - po rozmrożeniu będzie tak samo smaczny. Jeśli rano kupujesz pieczywo na kolację, nie zapomnij wciągnąć go z foliowego woreczka. Dzięki temu chleb i bułki się nie zaparzą. To pozwoli również zapobiega rozwijaniu się pleśni.

Co zrobić z otwartym chlebem tostowym? Nie musisz wyciągać kromek z oryginalnego opakowania, ale pamiętaj, że takie pieczywo najlepiej przechowywać w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA