Masz już dość tradycyjnych pierogów? Doskonale się składa. Przepis, którym podzieliła się Ewa Wachowicz, to całkowicie nowa, ale i pyszna wersja tego dania. Jak przygotować pieczone pierogi? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz. Pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej
Choć przygotowanie pieczonych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz nie należy do zajęć, które można zrobić w mgnieniu oka, to warto poświęcić na to trochę wolnego czasu. Gwarantujemy, że rozkochasz się w tym przepisie, a pyszne pierogi na stałe zagoszczą w twojej kuchni.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej lub orkiszowej,
- 100 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 por,
- 100 g sera żółtego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- pół łyżeczki chilli,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki rozmarynu.
Składniki na sos:
- jogurt naturalny,
- czosnek,
- mięta,
- sól,
- pieprz.
Drożdżowe pierogi Ewy Wachowicz - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Do mąki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i szklankę ciepłego mleka, a następnie odstawiamy na pół godziny pod przykryciem.
- Po upływie 30 minut do miski dodajemy żółtka, sól i pieprz. Dodajemy resztę mleka i znów odstawiamy pod przykryciem - tym razem na godzinę.
- Przygotowujemy farsz do pieczonych pierogów. Kroimy pierś, pieczarki, plasterki pora i paprykę, a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Dodajemy żółty ser do składników, mieszamy, a następnie wykładamy na pokrojone ciasto, które formujemy w pierogi.
- Pierogi pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
- Do przygotowania sosu potrzebujemy przeciśnięte ząbki czosnku, które następnie mieszamy z jogurtem, miętą i przyprawami.