Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz to prawdziwy hit. Już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej wersji

Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz smakują obłędnie. Jeśli nadal ich nie próbowałeś, nie możesz dłużej zwlekać. Ostrzegamy jednak, że gdy choć raz ich spróbujesz, nie będziesz mógł się im oprzeć. Od razu przygotuj dwie porcje!

Masz już dość tradycyjnych pierogów? Doskonale się składa. Przepis, którym podzieliła się Ewa Wachowicz, to całkowicie nowa, ale i pyszna wersja tego dania. Jak przygotować pieczone pierogi? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz. Pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej

Choć przygotowanie pieczonych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz nie należy do zajęć, które można zrobić w mgnieniu oka, to warto poświęcić na to trochę wolnego czasu. Gwarantujemy, że rozkochasz się w tym przepisie, a pyszne pierogi na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 100 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 por,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki chilli,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki rozmarynu.

Składniki na sos:

  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • mięta,
  • sól,
  • pieprz.

Drożdżowe pierogi Ewy Wachowicz - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do mąki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i szklankę ciepłego mleka, a następnie odstawiamy na pół godziny pod przykryciem.
  2. Po upływie 30 minut do miski dodajemy żółtka, sól i pieprz. Dodajemy resztę mleka i znów odstawiamy pod przykryciem - tym razem na godzinę.
  3. Przygotowujemy farsz do pieczonych pierogów. Kroimy pierś, pieczarki, plasterki pora i paprykę, a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Dodajemy żółty ser do składników, mieszamy, a następnie wykładamy na pokrojone ciasto, które formujemy w pierogi.
  5. Pierogi pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
  6. Do przygotowania sosu potrzebujemy przeciśnięte ząbki czosnku, które następnie mieszamy z jogurtem, miętą i przyprawami.
Więcej o: