Pyszny obiad świąteczny - przepis na kurę z boczniakami
Pyszny obiad świąteczny, piękna zastawa stołowa, obecność bliskich osób to przepis na udane spotkanie bożonarodzeniowe. Jednak dla wielu dobór właściwego jadłospisu może być prawdziwym wyzwaniem i jednocześnie ogromnym stresem. Dlatego też postanowiliśmy wam nieco pomóc i podpowiedzieć, jakie potrawy możecie zaserwować swoim bliskim. Poniżej przepis na kurę z boczniakami.
Mięsa pieczone na święta. Sprawdź, jak przyrządzić mięso na świąteczną ucztę
Składniki:
- kura,
- 150 ml czerwonego wina,
- 350 g boczniaków,
- odrobina wody – do podlania mięsa,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy: sól, pieprz, galgant,
- kilka ząbków czosnku,
- 1-2 cebule.
Świąteczny obiad fot. Shutterstock
Wykonanie krok po kroku:
- Mięso należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie i podzielić na części. Następnie natrzeć je dokładnie przyprawami. Podsmażyć na maśle.
- Cebulę obrać i posiekać na drobno. Następnie podsmażyć ją na patelni, aż się zarumieni.
- Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dołożyć pokrojone boczniaki. Całość podsmażyć.
- Mięso ponownie ułożyć na patelni, podlać delikatnie czerwonym winem oraz wodą. Osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez około 20 do 25 minut.
- W razie konieczności przyprawić. Mięso można podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Zobacz wideo
Pierwsza pomoc po świątecznym obżarstwie
Obiad świąteczny - przepisy z mięsem w roli głównej
Obiad świąteczny – przepisy na bożonarodzeniowy obiad powinny być wyjątkowe. Dlatego też warto jest przygotować coś czego na co dzień raczej nie szykujemy. Takim przykładem jest między innymi udziec jagnięcy z ziołami. Aromat i smak zawrócą w głowie nie jednemu smakoszowi.
Świąteczny obiad - przepis na udziec jagnięcy w ziołach:
Składniki podstawowe:
- udziec jagnięcy,
- przyprawy: sól, pieprz, galgant, macierzanka
Składniki na pastę ziołową:
- filiżanka bułki tartej,
- kilka ząbków czosnku,
- sól, pieprz,
- szklanka posiekanych ziół: pietruszka, macierzanka, hyzop, bluszczyk, kurdybanek i łoboda (można użyć swoich ulubionych zestawień),
- szklanka oleju słonecznikowego.
Wykonanie:
- Mięso dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Następnie osuszyć i włożyć do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
- W międzyczasie podgrzać piekarnik.
- Mięso natrzeć przyprawami.
- Składniki na pastę należy ze sobą dokładnie wymieszać i zmiksować. Musi powstać z tego gładka masa. Następnie natrzeć mięso przygotowaną pastą ziołową i piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (czas oraz temperatura jest uwarunkowana masą mięsa).
- Co jakiś czas podlewać sokiem z pieczeni.
- Jeżeli mięso nazbyt się zarumieni, warto jest przykryć je folią aluminiową pod koniec pieczenia.
- Mięso można podawać z kaszą lub ziemniakami.
Mięso na obiad świąteczny - dowiedz się jak przygotować ragout z indyka
Mięso na obiad świąteczny powinno być soczyste i aromatyczne. Ciekawą propozycją jest podanie indyka. Z dodatkiem śmietany oraz wyrazistych przypraw będzie to danie wyśmienite. Przejdźmy do wykonania.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - idealne na świąteczny obiad DronG /Shutterstock
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka,
- 1-2 cebule,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- odrobina śmietany,
- przyprawy: ziarna pieprzu, sól, liście laurowe, goździki, bertram, galgant, mięta
- 125 ml wody,
- 125 ml białego wina,
- kilka ząbków czosnku.
Sposób przyrządzenia:
- Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Następnie podsmaż ją na oleju. Dodaj mięso i oprósz delikatnie indyka mąką orkiszową.
- Przypraw odpowiednią ilością dodatków.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu.
- Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz pieprz i podawaj z niewielką ilością śmietany na przykład z makaronem lub ziemniakami.
Ciasto na święta. Te z pewnością wyjdą idealnie
Świąteczny obiad - przepisy o których nie można zapomnieć
Świąteczny obiad to okazja by wykorzystać przepisy, o których słyszeliśmy od naszych mam czy babć. Te stare receptury, często zapomniane, wciąż mogą nas zachwycić swoją świetnością. Bez wątpienia kluczowy będzie tu dobór składników o dobrej jakości. Szczególnie w przypadku mięsa jest ważne, aby znać jego pochodzenie i w miarę dostępności korzystać z produktów ekologicznych, pozbawionych antybiotyków etc. To z pewnością przełoży się na jakość całego dania.
Zobacz też: Krokiety z kapustą i pieczarkami. Przygotuj wyśmienite krokiety na święta Bożego Narodzenia i nie tylko