Świąteczny obiad to dla wielu osób ogromne wyzwanie. Nie tylko ze względu na logistyczne przygotowania, ale także dobór menu. Jakie potrawy będą odpowiednie na taką okazję, a jednocześnie nie będą zbyt trudne do wykonania? Sprawdź nasze propozycje.
3
zdjęcie ilustracyjne/ Choreograph, iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pyszny obiad świąteczny - przepis na kurę z boczniakami
Pyszny obiad świąteczny, piękna zastawa stołowa, obecność bliskich osób to przepis na udane spotkanie bożonarodzeniowe. Jednak dla wielu dobór właściwego jadłospisu może być prawdziwym wyzwaniem i jednocześnie ogromnym stresem. Dlatego też postanowiliśmy wam nieco pomóc i podpowiedzieć, jakie potrawy możecie zaserwować swoim bliskim. Poniżej przepis na kurę z boczniakami.
REKLAMA
Składniki:
kura,
150 ml czerwonego wina,
350 g boczniaków,
odrobina wody – do podlania mięsa,
2 łyżki masła klarowanego,
przyprawy: sól, pieprz, galgant,
kilka ząbków czosnku,
1-2 cebule.
Wykonanie krok po kroku:
Mięso należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie i podzielić na części. Następnie natrzeć je dokładnie przyprawami. Podsmażyć na maśle.
Cebulę obrać i posiekać na drobno. Następnie podsmażyć ją na patelni, aż się zarumieni.
Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dołożyć pokrojone boczniaki. Całość podsmażyć.
Mięso ponownie ułożyć na patelni, podlać delikatnie czerwonym winem oraz wodą. Osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez około 20 do 25 minut.
W razie konieczności przyprawić. Mięso można podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Zobacz wideo Pierwsza pomoc po świątecznym obżarstwie
Obiad świąteczny - przepisy z mięsem w roli głównej
Obiad świąteczny – przepisy na bożonarodzeniowy obiad powinny być wyjątkowe. Dlatego też warto jest przygotować coś czego na co dzień raczej nie szykujemy. Takim przykładem jest między innymi udziec jagnięcy z ziołami. Aromat i smak zawrócą w głowie nie jednemu smakoszowi.
Świąteczny obiad - przepis na udziec jagnięcy w ziołach:
Składniki podstawowe:
udziec jagnięcy,
przyprawy: sól, pieprz, galgant, macierzanka
Składniki na pastę ziołową:
filiżanka bułki tartej,
kilka ząbków czosnku,
sól, pieprz,
szklanka posiekanych ziół: pietruszka, macierzanka, hyzop, bluszczyk, kurdybanek i łoboda (można użyć swoich ulubionych zestawień),
szklanka oleju słonecznikowego.
Wykonanie:
Mięso dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Następnie osuszyć i włożyć do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie podgrzać piekarnik.
Mięso natrzeć przyprawami.
Składniki na pastę należy ze sobą dokładnie wymieszać i zmiksować. Musi powstać z tego gładka masa. Następnie natrzeć mięso przygotowaną pastą ziołową i piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (czas oraz temperatura jest uwarunkowana masą mięsa).
Co jakiś czas podlewać sokiem z pieczeni.
Jeżeli mięso nazbyt się zarumieni, warto jest przykryć je folią aluminiową pod koniec pieczenia.
Mięso można podawać z kaszą lub ziemniakami.
Mięso na obiad świąteczny - dowiedz się jak przygotować ragout z indyka
Mięso na obiad świąteczny powinno być soczyste i aromatyczne. Ciekawą propozycją jest podanie indyka. Z dodatkiem śmietany oraz wyrazistych przypraw będzie to danie wyśmienite. Przejdźmy do wykonania.
Składniki:
500 g mięsa z indyka,
1-2 cebule,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
odrobina śmietany,
przyprawy: ziarna pieprzu, sól, liście laurowe, goździki, bertram, galgant, mięta
125 ml wody,
125 ml białego wina,
kilka ząbków czosnku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj drobno.
Następnie podsmaż ją na oleju. Dodaj mięso i oprósz delikatnie indyka mąką orkiszową.
Przypraw odpowiednią ilością dodatków.
Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu.
Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz pieprz i podawaj z niewielką ilością śmietany na przykład z makaronem lub ziemniakami.
Świąteczny obiad - przepisy o których nie można zapomnieć
Świąteczny obiad to okazja by wykorzystać przepisy, o których słyszeliśmy od naszych mam czy babć. Te stare receptury, często zapomniane, wciąż mogą nas zachwycić swoją świetnością. Bez wątpienia kluczowy będzie tu dobór składników o dobrej jakości. Szczególnie w przypadku mięsa jest ważne, aby znać jego pochodzenie i w miarę dostępności korzystać z produktów ekologicznych, pozbawionych antybiotyków etc. To z pewnością przełoży się na jakość całego dania.