Świąteczny obiad. Co przygotować na bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi?

Świąteczny obiad to dla wielu osób ogromne wyzwanie. Nie tylko ze względu na logistyczne przygotowania, ale także dobór menu. Jakie potrawy będą odpowiednie na taką okazję, a jednocześnie nie będą zbyt trudne do wykonania? Sprawdź nasze propozycje.

Pyszny obiad świąteczny - przepis na kurę z boczniakami

Pyszny obiad świąteczny, piękna zastawa stołowa, obecność bliskich osób to przepis na udane spotkanie bożonarodzeniowe. Jednak dla wielu dobór właściwego jadłospisu może być prawdziwym wyzwaniem i jednocześnie ogromnym stresem. Dlatego też postanowiliśmy wam nieco pomóc i podpowiedzieć, jakie potrawy możecie zaserwować swoim bliskim. Poniżej przepis na kurę z boczniakami.  

Składniki: 

  • kura,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 350 g boczniaków,
  • odrobina wody – do podlania mięsa,
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • przyprawy: sól, pieprz, galgant,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1-2 cebule.

Świąteczny obiadŚwiąteczny obiad fot. Shutterstock

Wykonanie krok po kroku: 

  1. Mięso należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie i podzielić na części. Następnie natrzeć je dokładnie przyprawami. Podsmażyć na maśle. 
  2. Cebulę obrać i posiekać na drobno. Następnie podsmażyć ją na patelni, aż się zarumieni. 
  3. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dołożyć pokrojone boczniaki. Całość podsmażyć. 
  4. Mięso ponownie ułożyć na patelni, podlać delikatnie czerwonym winem oraz wodą. Osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez około 20 do 25 minut. 
  5. W razie konieczności przyprawić. Mięso można podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. 
Zobacz wideo Pierwsza pomoc po świątecznym obżarstwie

Obiad świąteczny - przepisy z mięsem w roli głównej

Obiad świąteczny – przepisy na bożonarodzeniowy obiad powinny być wyjątkowe. Dlatego też warto jest przygotować coś czego na co dzień raczej nie szykujemy. Takim przykładem jest między innymi udziec jagnięcy z ziołami. Aromat i smak zawrócą w głowie nie jednemu smakoszowi. 

Świąteczny obiad - przepis na udziec jagnięcy w ziołach:

Składniki podstawowe:  

  • udziec jagnięcy,
  • przyprawy: sól, pieprz, galgant, macierzanka 

Składniki na pastę ziołową: 

  • filiżanka bułki tartej, 
  • kilka ząbków czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • szklanka posiekanych ziół: pietruszka, macierzanka, hyzop, bluszczyk, kurdybanek i łoboda (można użyć swoich ulubionych zestawień),
  • szklanka oleju słonecznikowego.

Wykonanie: 

  1. Mięso dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Następnie osuszyć i włożyć do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. 
  2. W międzyczasie podgrzać piekarnik. 
  3. Mięso natrzeć przyprawami.
  4. Składniki na pastę należy ze sobą dokładnie wymieszać i zmiksować. Musi powstać z tego gładka masa. Następnie natrzeć mięso przygotowaną pastą ziołową i piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (czas oraz temperatura jest uwarunkowana masą mięsa). 
  5. Co jakiś czas podlewać sokiem z pieczeni. 
  6. Jeżeli mięso nazbyt się zarumieni, warto jest przykryć je folią aluminiową pod koniec pieczenia. 
  7. Mięso można podawać z kaszą lub ziemniakami. 

Mięso na obiad świąteczny - dowiedz się jak przygotować ragout z indyka 

Mięso na obiad świąteczny powinno być soczyste i aromatyczne. Ciekawą propozycją jest podanie indyka. Z dodatkiem śmietany oraz wyrazistych przypraw będzie to danie wyśmienite. Przejdźmy do wykonania. 

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - idealne na świąteczny obiadPolędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym - idealne na świąteczny obiad DronG /Shutterstock

Składniki: 

  • 500 g mięsa z indyka, 
  • 1-2 cebule, 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego, 
  • odrobina śmietany, 
  • przyprawy: ziarna pieprzu, sól, liście laurowe, goździki, bertram, galgant, mięta 
  • 125 ml wody, 
  • 125 ml białego wina, 
  • kilka ząbków czosnku.

Sposób przyrządzenia: 

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę. 
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno. 
  3. Następnie podsmaż ją na oleju. Dodaj mięso i oprósz delikatnie indyka mąką orkiszową. 
  4. Przypraw odpowiednią ilością dodatków.  
  5. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu. 
  6. Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz pieprz i podawaj z niewielką ilością śmietany na przykład z makaronem lub ziemniakami. 

Świąteczny obiad - przepisy o których nie można zapomnieć

Świąteczny obiad to okazja by wykorzystać przepisy, o których słyszeliśmy od naszych mam czy babć. Te stare receptury, często zapomniane, wciąż mogą nas zachwycić swoją świetnością. Bez wątpienia kluczowy będzie tu dobór składników o dobrej jakości. Szczególnie w przypadku mięsa jest ważne, aby znać jego pochodzenie i w miarę dostępności korzystać z produktów ekologicznych, pozbawionych antybiotyków etc. To z pewnością przełoży się na jakość całego dania. 

Zobacz też: Krokiety z kapustą i pieczarkami. Przygotuj wyśmienite krokiety na święta Bożego Narodzenia i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.