Ciasto kruche - przepis na prosty wypiek. Z owocami będzie smakował obłędnie, ale spróbuj też wersji na słono

Ciasto kruche - przepis na wypiek, który może być doskonałą bazą rozmaitych deserów. Możesz dodać do niego śliwki, malinowy mus albo orzechy i masę kajmakową, by cieszyć się ulubionym smakiem.

Domowe wypieki cieszą się niesłabnącą popularnością. Trudno się dziwić - przygotowane według tradycyjnych receptur nie mogą się nie udać. Podobnie jest z kruchym ciastem. Wielu cukierników uważa, że z tym rodzajem ciasta poradzą sobie nawet początkujący. Zachęcamy do spróbowania swoich sił.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Kruche ciasto na słodko lub słono

Kruche ciasto ma tę zaletę, że pasuje do wielu dodatków. Świetnie komponuje się z kwaskowatym smakiem śliwek, gruszek, czy malin, ale można podać je także z masą kajmakową oraz orzechami. A jeśli wolisz wytrawne przekąski, nic nie stoi na przeszkodzie, by kruche ciasto uzupełnić o ser i ulubione warzywa lub mięsną wkładkę. 

Ciasto kruche - przepis, który z pewnością nie zawiedzie

Do przygotowania kruchego ciasta możesz wykorzystać produkty, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Pamiętaj też o kilku prostych zasadach, dzięki którym unikniesz zakalca.

Składniki:

  • kostka masła (200 g),
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opcjonalnie dwie łyżki cukru waniliowego,
  • dwa jajka,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich posiekane zimne masło. Zagniatamy ciasto. Jajka rozbijamy do miski i w trakcie zagniatania łączymy z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowane ciasto owijamy dość ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

Po tym czasie ciasto wyciągamy w lodówki, odwijamy z folii i dzielimy na dwie części. Większą częścią wykładamy blaszkę do pieczenia i podpiekamy ciasto w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans.

Teraz należy przygotować dodatki. Jeśli chcemy podać ciasto ze śliwkami, usuwamy z owoców pestki i układamy je na podpieczonym spodzie. Śliwki warto oprószyć cukrem oraz niewielką ilością mąki. Na wierzch owoców ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. 

Jeśli nie mamy świeżych owoców, spód ciasta możemy posmarować ulubionym dżemem lub masą kajmakową. Ciasto można przygotować także z wytrawnym farszem. Wówczas należy zrezygnować z cukru.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.