Grochówka - przepis na zupę jak z wojskowego kotła. Łyżka musi stać na baczność

Grochówka - przepis na tradycyjną polską zupę, którą wciąż można spotkać podczas festynów i wydarzeń na świeżym powietrzu. Nalewana z wielkiego wojskowego kotła ma niepowtarzalny smak, który można jednak odtworzyć we własnej kuchni. Jak przygotować taką wersję grochowej?

Grochówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Sycąca i treściwa świetnie zaspokaja głód. Jest szczególnie popularna zimną, kiedy za oknem chłód, bo doskonale rozgrzewa. Jak przygotować smaczną grochówkę? Jedno jest pewne: musi być tak gęsta, że łyżka będzie stała na baczność.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Grochówka - przepis na zupę z mięsną wkładką

Masz bojowe nastawienie i chcesz nieco powalczyć w kuchni? Weź się za bary z polską grochówką! Ta receptura sprawi, że danie z pewnością cię nie pokona. 

Składniki:

  • 500 gramów wędzonego boczku,
  • 300 gramów wędzonych kości,
  • kilogram ulubionej kiełbasy,
  • 700 gramów łuskanego grochu,
  • trzy cebule,
  • cztery ząbki czosnku,
  • pięć ziemniaków,
  • trzy marchewki,
  • połowa korzenia selera,
  • korzeń pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liście laurowe.

Tak przygotujesz gęstą zupę niczym z polowej kuchni

Groch prepłucz zimną wodą i odstaw do namoczenia na minimum godzinę.

Wędzone kości zalej zimną wodą i przygotuj z nich wywar. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny. 

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz, opłucz, pokrój na nieco mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.

Boczek pokrój w kostkę i przysmaż. Pokrój kiełbasę w plastry i również nieco podsmaż. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość przełóż do gotującego się wywaru. Do zupy dorzuć namoczony groch i gotuj pod przykryciem. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem i trzymaj na ogniu jeszcze przez minimum kwadrans.

Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Więcej o: