Grochówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Sycąca i treściwa świetnie zaspokaja głód. Jest szczególnie popularna zimną, kiedy za oknem chłód, bo doskonale rozgrzewa. Jak przygotować smaczną grochówkę? Jedno jest pewne: musi być tak gęsta, że łyżka będzie stała na baczność.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Masz bojowe nastawienie i chcesz nieco powalczyć w kuchni? Weź się za bary z polską grochówką! Ta receptura sprawi, że danie z pewnością cię nie pokona.
Składniki:
Groch prepłucz zimną wodą i odstaw do namoczenia na minimum godzinę.
Wędzone kości zalej zimną wodą i przygotuj z nich wywar. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Marchew, pietruszkę oraz seler obierz, opłucz, pokrój na nieco mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.
Boczek pokrój w kostkę i przysmaż. Pokrój kiełbasę w plastry i również nieco podsmaż. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość przełóż do gotującego się wywaru. Do zupy dorzuć namoczony groch i gotuj pod przykryciem. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem i trzymaj na ogniu jeszcze przez minimum kwadrans.
Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.