Rosół to tradycyjne polskie danie, które od wieków pojawia się na naszych stołach. Sprawdza się jako wspomagacz przy leczeniu niestrawności i przeziębienia. Istnieją setki sposobów na przygotowanie doskonałego rosołu. Można by powiedzieć: ile osób, tyle przepisów. Co zrobić, aby rosół był klarowny? Wystarczy dolać do niego zimnej wody.
Dolanie szklanki zimnej wody do rosołu to trik, który powinien znać każdy kucharz. Czynność można powtarzać kilka razy podczas gotowania. W ten sposób unikniecie mętnego wywaru, a wszystko to, co zebrało się podczas gotowania na powierzchni zupy, opadnie na dno. Dlaczego zimna woda działa?
Zimna woda dolana w trakcie gotowania powoduje obniżenie temperatury rosołu, dzięki czemu zupa staje się klarowna. Jest to tzw. hartowanie rosołu. Podobną metodą jest dodawanie do niego kostek lodu.
Aby zrobić wyśmienity rosół należy przygotować odpowiednie składniki. Najważniejszym składnikiem idealnego rosołu będzie wiejska kura - ma ona lekko żółtą barwę skóry i ciemniejszy kolor mięsa. Smakuje zdecydowanie lepiej od drobiu z supermarketu. Najlepiej poszukać jej na bazarze.
Innym istotnym punktem w gotowaniu rosołu będzie podprażenie warzyw na patelni. Dzięki temu uwolnią się olejki eteryczne, które poprawią aromat zupy. Poza tym należy pamiętać o przyrumienieniu cebuli.
Sekrety gotowania tradycyjnego rosołu zdradza pewna youtuberka:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl