Sernik gotowany to prosta i bardzo smaczna propozycja deserowa, kiedy nie masz w domu niczego słodkiego do kawy, lub kiedy chcesz czymś sprawdzonym poczęstować gości. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta należy zacząć już na zakupach - wybierając twaróg, warto sprawdzić, czy nie jest chudy. Ten sernik najlepszy wychodzi na twarogu tłustym lub półtłustym. Może być także ten z wiaderka.
Sernik gotowany - prosty, smaczny i kremowy
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik (możesz użyć tego z wiaderka)
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- opakowanie biszkoptów na spód
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i włóż do niego twaróg. Następnie dodaj ciepłe masło, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Włącz palnik na minimalną moc i całość podgrzewaj. Kiedy masa sernikowa stanie się rzadka, dodaj proszki budyniowe i całość energicznie mieszaj, by nie pojawiły się grudki.
- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika.
- Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na spód biszkopty lub herbatniki i za pomocą łyżki ostrożnie wlewaj masę sernikową.
- Blaszkę z ciastem pozostaw do stężenia. Kiedy ostygnie, włóż ją do lodówki na całą noc.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.