Sernik gotowany. Najprostsze ciasto świata, a niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsze. Sekret dotyczy twarogu

Sernik gotowany to prosty przepis na ciasto bez pieczenia, które zadowoli podniebienie każdego łasucha. Przepis jest banalny i wymaga jedynie odrobiny mieszania. Jak zrobić sernik gotowany? Najpierw wybierz odpowiedni twaróg - na chudym ciasto nie będzie smaczne.
Zobacz wideo

Sernik gotowany to prosta i bardzo smaczna propozycja deserowa, kiedy nie masz w domu niczego słodkiego do kawy, lub kiedy chcesz czymś sprawdzonym poczęstować gości. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta należy zacząć już na zakupach - wybierając twaróg, warto sprawdzić, czy nie jest chudy. Ten sernik najlepszy wychodzi na twarogu tłustym lub półtłustym. Może być także ten z wiaderka.

Sernik gotowany - prosty, smaczny i kremowy

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik (możesz użyć tego z wiaderka)
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • opakowanie biszkoptów na spód

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i włóż do niego twaróg. Następnie dodaj ciepłe masło, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Włącz palnik na minimalną moc i całość podgrzewaj. Kiedy masa sernikowa stanie się rzadka, dodaj proszki budyniowe i całość energicznie mieszaj, by nie pojawiły się grudki.
  3. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika. 
  4. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na spód biszkopty lub herbatniki i za pomocą łyżki ostrożnie wlewaj masę sernikową.
  5. Blaszkę z ciastem pozostaw do stężenia. Kiedy ostygnie, włóż ją do lodówki na całą noc.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: