Mięsa pieczone na święta to absolutna podstawa. Zdecydowanie nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Sprawdź wyjątkowe przepisy, które ubogacą Wasze bożonarodzeniowe menu.
3
zdjęcie ilustracyjne/ Olga Mazyarkina, iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pieczone mięsa na święta - sprawdź jak wykonać comber jagnięcy z rozmarynem
Mięsa pieczone na święta pojawiają się pod wieloma postaciami. Można bowiem zaserwować gościom aromatyczne, pieczone wędliny na desce, a także mięso podane na gorąco, np. na świąteczny obiad. Pieczone mięsa na święta to jedne z tych dań, które zalicza się do popisowych, jeżeli chodzi o świąteczne spotkania. Dla wielu gospodarzy jest to danie, które wieńczy cały obiad. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na pieczone mięso w świątecznym wydaniu. Poznaj przepisy na mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia. "Na pierwszy ruszt idzie" comber jagnięcy z rozmarynem.
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, a następnie natrzeć zmieszanymi przyprawami.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę - natrzeć nim mięso.
Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso.
Wszystko umieścić w garnku, który jest natłuszczony i przeznaczony do pieczenia.
Tak przygotowane mięso w temperaturze 225°C (góra - dół) przez dwie godziny.
Gdy zobaczymy brązowy osad, należy dolać gorącą wodę. Od czasu do czasu polewać sokiem, który powstaje w wyniku pieczenia. Po półtorej godziny rozłożyć zioła.
Sos z pieczeni zalać białym winem.
Z mąki wykonać zaprawkę. Dolać do sosu i doprawić wedle smaku.
Dalej usunąć kości z łopatki i pokroić mięso na plastry.
Tak przygotowaną pieczeń możemy ewentualnie udekorować marchewką. Mięso można podawać z kaszą orkiszową lub ziemniakami.
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe
Pieczone mięsa na święta - przepisy, które warto znać
Pieczone mięsa na święta to znakomity pomysł na uczczenie tego wyjątkowego dnia, jakim jest Boże Narodzenie. Kolejną propozycją pieczonego mięsa jest pieczeń koźlęca z dodatkiem przypraw.
Składniki, które są potrzebne do jej wykonania, to między innymi:
1,5 kg mięsa z młodej kozy,
kilka ząbków czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe
zioła: mięta, rozmaryn, tymianek, szałwia
szklanka wytrawnego, białego wina,
łyżka mąki orkiszowej,
cebula.
Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie umyć, następnie osuszyć. W kolejnym kroku wykonać nacięcia z każdej strony, w taki sposób, aby włożyć do środka ząbki czosnku i trochę rozmarynu.
Natrzeć mięso przyprawami i włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Dołożyć liście laurowe.
Marchewkę dokładnie umyć, obrać i następnie pokroić. Dołożyć posiekaną cebulę.
Dorzucić do mięsa i piec w temperaturze około 220°C. Pamiętać o podlewaniu gorącą wodą. Po około 45 minutach pieczenia - odwrócić na drugą stronę.
Do wytopionego z mięsa soku dolać białe wino. Dołożyć rozdrobnioną mąkę z wodą i wszystko zagotować. Tak gotować przez 60 minut. Mała wskazówka: Kozie mięso bardzo szybko się wysusza, dlatego też należy uważać na wysoką temperaturę. W razie konieczności należy ją zmniejszyć.
Pieczone mięsa na Boże Narodzenie - pieczeń z sarniny
Pieczone mięsa na Boże Narodzenie to absolutne "must have", jeżeli chodzi o bożonarodzeniowy stół. Poniżej receptura na sarninę z dodatkiem jałowca.
Składniki:
1,5 kg z sarniny (polędwica lub udziec)
50 g masła,
mała, kwaśna śmietana,
mąka orkiszowa,
przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, macierzanka.
Sposób przyrządzania:
Sarninę należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami.
Miękkim masłem posmarować mięso.
Resztę masła przełożyć na patelnię i podsmażyć na nim sarninę.
Następnie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 45 minut. W razie konieczności odwrócić ją na drugą stronę.
Z mąki, śmietany oraz wody wykonać zaprawkę. Dołożyć do sarniny.
Mięso można podawać z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.
Mięsa pieczone na Święta Bożego Narodzenia - w sam raz na obiad
Jak wiadomo w polskiej tradycji szczególne miejsce ma wigilia, na którą przygotowywane jest 12 potraw. Jednak pierwszy dzień świąt to zwykle ten czas kiedy spotykamy się w większym gronie z rodziną i przyjaciółmi. Wówczas na stole powinno pojawić się coś wyjątkowego, odpowiadającego okazji. Mięsa pieczone na Święta Bożego Narodzenia są doskonałym sposobem na urozmaicenie menu i podkreślenie wagi tego dnia w naszym domu. Warto je serwować, gdyż są pożywne, aromatyczne, a przy tym znacznie mniej obciążają układ pokarmowy niż te smażone.