Mięsa pieczone na święta. Sprawdź, jak przyrządzić mięso na świąteczną ucztę

Mięsa pieczone na święta to absolutna podstawa. Zdecydowanie nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Sprawdź wyjątkowe przepisy, które ubogacą Wasze bożonarodzeniowe menu.

Pieczone mięsa na święta - sprawdź jak wykonać comber jagnięcy z rozmarynem

Mięsa pieczone na święta pojawiają się pod wieloma postaciami. Można bowiem zaserwować gościom aromatyczne, pieczone wędliny na desce, a także mięso podane na gorąco, np. na świąteczny obiad. Pieczone mięsa na święta to jedne z tych dań, które zalicza się do popisowych, jeżeli chodzi o świąteczne spotkania. Dla wielu gospodarzy jest to danie, które wieńczy cały obiad. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na pieczone mięso w świątecznym wydaniu. Poznaj przepisy na mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia. "Na pierwszy ruszt idzie" comber jagnięcy z rozmarynem. 

Składniki: 

  • comber jagnięcy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku, 
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka mąki orkiszowej,
  • 1/2 l białego wina, 
  • 6 łyżek wody, najlepiej przefiltrowanej,
  • zioła: szałwia, tymianek, mięta, rozmaryn.
Boże Narodzenie: świąteczna pieczeń
Boże Narodzenie: świąteczna pieczeń Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Sposób przyrządzania: 

  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, a następnie natrzeć zmieszanymi przyprawami. 
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę - natrzeć nim mięso.  
  3. Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso. 
  4. Wszystko umieścić w garnku, który jest natłuszczony i przeznaczony do pieczenia. 
  5. Tak przygotowane mięso w temperaturze 225°C (góra - dół) przez dwie godziny.
  6. Gdy zobaczymy brązowy osad, należy dolać gorącą wodę. Od czasu do czasu polewać sokiem, który powstaje w wyniku pieczenia. Po półtorej godziny rozłożyć zioła. 
  7. Sos z pieczeni zalać białym winem. 
  8. Z mąki wykonać zaprawkę. Dolać do sosu i doprawić wedle smaku. 
  9. Dalej usunąć kości z łopatki i pokroić mięso na plastry. 
  10. Tak przygotowaną pieczeń możemy ewentualnie udekorować marchewką. Mięso można podawać z kaszą orkiszową lub ziemniakami. 
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Pieczone mięsa na święta - przepisy, które warto znać 

Pieczone mięsa na święta to znakomity pomysł na uczczenie tego wyjątkowego dnia, jakim jest Boże Narodzenie. Kolejną propozycją pieczonego mięsa jest pieczeń koźlęca z dodatkiem przypraw.

Składniki, które są potrzebne do jej wykonania, to między innymi: 

  • 1,5 kg mięsa z młodej kozy,
  • kilka ząbków czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe 
  • zioła: mięta, rozmaryn, tymianek, szałwia 
  • szklanka wytrawnego, białego wina, 
  • łyżka mąki orkiszowej,
  • cebula.

Sposób przyrządzenia: 

  1. Mięso dokładnie umyć, następnie osuszyć. W kolejnym kroku wykonać nacięcia z każdej strony, w  taki sposób, aby włożyć do środka ząbki czosnku i trochę rozmarynu. 
  2. Natrzeć mięso przyprawami i włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Dołożyć liście laurowe.  
  3. Marchewkę dokładnie umyć, obrać i następnie pokroić. Dołożyć posiekaną cebulę. 
  4. Dorzucić do mięsa i piec w temperaturze około 220°C. Pamiętać o podlewaniu gorącą wodą. Po około 45 minutach pieczenia - odwrócić na drugą stronę.  
  5. Do wytopionego z mięsa soku dolać białe wino. Dołożyć rozdrobnioną mąkę z wodą i wszystko zagotować. Tak gotować przez 60 minut. Mała wskazówka: Kozie mięso bardzo szybko się wysusza, dlatego też należy uważać na wysoką temperaturę. W razie konieczności należy ją zmniejszyć. 
Świąteczna pieczeń mięsna
Świąteczna pieczeń mięsna Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Pieczone mięsa na Boże Narodzenie - pieczeń z sarniny 

Pieczone mięsa na Boże Narodzenie to absolutne "must have", jeżeli chodzi o bożonarodzeniowy stół. Poniżej receptura na sarninę z dodatkiem jałowca.  

Składniki: 

  • 1,5 kg z sarniny (polędwica lub udziec) 
  • 50 g masła,
  • mała, kwaśna śmietana,
  • mąka orkiszowa, 
  • przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, macierzanka.

Sposób przyrządzania: 

  1. Sarninę należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami. 
  2. Miękkim masłem posmarować mięso. 
  3. Resztę masła przełożyć na patelnię i podsmażyć na nim sarninę.  
  4. Następnie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 45 minut. W razie konieczności odwrócić ją na drugą stronę. 
  5. Z mąki, śmietany oraz wody wykonać zaprawkę. Dołożyć do sarniny.  
  6. Mięso można podawać z kaszą gryczaną lub z ziemniakami. 

Mięsa pieczone na Święta Bożego Narodzenia - w sam raz na obiad

Jak wiadomo w polskiej tradycji szczególne miejsce ma wigilia, na którą przygotowywane jest 12 potraw. Jednak pierwszy dzień świąt to zwykle ten czas kiedy spotykamy się w większym gronie z rodziną i przyjaciółmi. Wówczas na stole powinno pojawić się coś wyjątkowego, odpowiadającego okazji. Mięsa pieczone na Święta Bożego Narodzenia są doskonałym sposobem na urozmaicenie menu i podkreślenie wagi tego dnia w naszym domu. Warto je serwować, gdyż są pożywne, aromatyczne, a przy tym znacznie mniej obciążają układ pokarmowy niż te smażone. 

Zobacz też: Nie wyrzucaj jedzenia do kosza. Zastosuj tę mało znaną zasadę, a zaoszczędzisz czas i pieniądze

Więcej o: