Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Użyj metody ze szklanką, a unikniesz kuchennej wpadki

Jajka to jeden z najpopularniejszych kuchennych produktów. Robimy z nich jajecznicę, dodajemy do ciast, zup i panierek. Skoro korzystamy z nich tak często, warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość tego produktu.

Jak sprawdzić świeżość jajka? To pytanie zadajemy sobie podczas gotowania. Nikt nie chce przecież osiągnąć kulinarnej porażki. Są jednak proste sposoby, które pokażą, że nie powinniśmy spożywać danego produktu.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak sprawdzić świeżość jajka? Skorupka prawdę powie

Świeżość jajka można oszacować jeszcze go nie rozbijając. Należy przyjrzeć się skorupce. Jeśli jest cała, niepopękana i nie ma żadnych przebarwień, jesteśmy na dobrej drodze. Uważaj, jednak jeśli skorupka nie jest matowa. Błyszcząca może oznaczać, że jajko jest nieświeże. 

Nierozbite jajko można wrzucić także do szklanki z wodą. Świeże powinno opaść na dół. Jeśli jajko wciąż utrzymuje się na powierzchni, mogło stracić swoją przydatność do spożycia.

Jak sprawdzić jakość jajek po ich rozbiciu? Rozlewające się żółtko nie jest dobrą wróżbą - oznacza bowiem, że jajko jest stare. Jeśli białko i żółtko przylegają do siebie, śmiało można wykorzystać taki produkt w swojej kuchni. 

Jeśli zauważysz, że po rozbiciu jajko nieładnie pachnie lub ma delikatnie zaróżowioną, lub perłową barwę, wyrzuć je. Może to bowiem oznaczać, że zadomowiły się w nim groźne dla naszego zdrowia bakterie Pseudomonas. 

Jak wybierać jajka? Sięgaj po te najzdrowsze

Najlepsze jajka to oczywiście te wiejskie - prosto od szczęśliwych kur. Dobrze wybierać takie produkty, ale nie zawsze mamy do nich dostęp. Jeśli sięgasz po jajka z marketu, wybieraj te oznaczone numerami zero - oznaczają chów ekologiczny lub jeden - wolny wybieg. 

Lepiej nie sięgać natomiast po jajka oznaczone numerem trzy. Oznaczają bowiem chów klatkowy, który nierzadko wiąże się z cierpieniem zwierząt.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.