Placki to nie polityka - one łączą, a nie dzielą. Wszyscy przecież zgodzimy się z tym, że placki ziemniaczane dobre są tylko wtedy, kiedy są chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Niestety - zarówno placki, jak i również racuchy mają tendencję do "opijania się do nieprzytomności" tłuszczem ze smażenia. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Wystarczy zaledwie odrobina produktu, który zapewne każdy z nas ma w kuchennej szafce. Chodzi o ocet. No i oczywiście, zanim włożysz ciasto na patelnię, mocno je odciśnij - im mniej wody ziemniaczanej, tym bardziej chrupiące będą placuszki.
Gofry - przepis, który łagodzi obyczaje. Będą delikatne, ale zrezygnuj z mleka
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna (ilość zależy od "mączystości" ziemniaków. Zazwyczaj nie potrzeba jej więcej niż dwóch łyżek)
- mała cebula
- 1 większe jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- łyżka octu spirytusowego
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych, chropowatych oczkach. Możesz także zmielić je kilkukrotnie w maszynce.
- Starte ziemniaki porządnie odciśnij z wody nad miską (polecam posłużyć się gazą lub tetrą). Po kilkunastu minutach z wody oddzieli się skrobia - ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Cebulę zetrzyj na tych samych oczkach co ziemniaki i dodaj do miski. Następnie wbij jajko, dodaj do smaku sól oraz pieprz, a także ocet. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na placki ziemniaczane i na umiarkowanym ogniu smaż z obu stron na złoty kolor.
I co, są chrupiące i delikatne? Teraz tylko polej je śmietaną, sosem lub obsyp cukrem i zajadaj ze smakiem.
Pomysł na śniadanie, czyli placki z twarogu. Będą mięciutkie i puszyste
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.