Jeśli szukacie pomysłu na obiad, polecamy przepis na kluski śląskie. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi, różnymi sosami i różnymi surówkami. Poniżej znajdziecie przepis na doskonałe kluski śląskie.
Zobacz wideo
Pizza z białym sosem i grzybami
Kluski śląskie - przepis na tradycyjny obiad
Do przyrządzenia klasycznych klusek śląskich będziecie potrzebowali jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli.
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- 20 dag skrobi ziemniaczanej,
- duże jajko,
- sól.
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój na małe kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie.
- Odcedź ugotowane ziemniaki.
- Rozgnieć ziemniaki w prasce i wyłóż je na stolnicę.
- Masę ziemniaczaną podziel na cztery równe części. W miejscu jednej ćwiartki wsyp skrobię ziemniaczaną. To samo zrób z odłożoną ćwiartką masy ziemniaczanej.
- Połącz całość w jednolitą masę, wbij jedno jajko, dodaj łyżeczkę soli i wyrabiaj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
- Odkrawaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki o grubości około dwóch centymetrów. W środku każdej kluski wgniataj palcem dziurkę na mniej więcej połowę głębokości kluski.
- Gotuj je w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia gotuj kluski na małym ogniu przez około trzy minuty.
Smacznego!
Z czym jeść kluski śląskie? Sos z pieczonej dyni doda im nowego charakteru
Zazwyczaj kluski śląskie jada się z sosami mięsnymi posypane koperkiem lub pietruszką. Proponujemy jednak jesienną wersję tego dania. Warto spróbować kluski śląskie z sosem z pieczonej dyni. Takie połączenie będzie naprawdę wyjątkowe i sprawi, że nie będziecie mogli oderwać się od stołu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl