Jak zrobić kluski śląskie? To tylko cztery składniki. Podaj je z tym sosem, a nabiorą nowego smaku

Kluski śląskie to bardzo proste danie, do którego przygotowania potrzebne są ugotowane ziemniaki, jajko i mąka. Są bardzo uniwersalne i można podawać je na wiele różnych sposobów. Jak zrobić kluski śląskie? Podajemy przepis.

Jeśli szukacie pomysłu na obiad, polecamy przepis na kluski śląskie. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi, różnymi sosami i różnymi surówkami. Poniżej znajdziecie przepis na doskonałe kluski śląskie.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Kluski śląskie - przepis na tradycyjny obiad 

Do przyrządzenia klasycznych klusek śląskich będziecie potrzebowali jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli.

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • 20 dag skrobi ziemniaczanej,
  • duże jajko,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój na małe kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. Odcedź ugotowane ziemniaki.
  3. Rozgnieć ziemniaki w prasce i wyłóż je na stolnicę.
  4. Masę ziemniaczaną podziel na cztery równe części. W miejscu jednej ćwiartki wsyp skrobię ziemniaczaną. To samo zrób z odłożoną ćwiartką masy ziemniaczanej.
  5. Połącz całość w jednolitą masę, wbij jedno jajko, dodaj łyżeczkę soli i wyrabiaj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
  6. Odkrawaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki o grubości około dwóch centymetrów. W środku każdej kluski wgniataj palcem dziurkę na mniej więcej połowę głębokości kluski.
  7. Gotuj je w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia gotuj kluski na małym ogniu przez około trzy minuty.

Smacznego!

Z czym jeść kluski śląskie? Sos z pieczonej dyni doda im nowego charakteru

Zazwyczaj kluski śląskie jada się z sosami mięsnymi posypane koperkiem lub pietruszką. Proponujemy jednak jesienną wersję tego dania. Warto spróbować kluski śląskie z sosem z pieczonej dyni. Takie połączenie będzie naprawdę wyjątkowe i sprawi, że nie będziecie mogli oderwać się od stołu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.