Kotlety z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Lekkie, mięciutkie w środku kuleczki otoczone na dodatek chrupiącą panierką warto włączyć do swojego menu. Jak przygotować zdrowy obiad bez mięsa?
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Kalafior to dość uniwersalne warzywo. Można podawać go na różne sposoby - od gotowanego i oblanego zasmażką z bułki tartej po przerobionego na delikatne kotlety. Te drugie będą nie tylko świetnym dodatkiem do tłuczonym, czy pieczonych ziemniaków, ale również rewelacyjnie sprawdzą się jako "wkładka" burgera.
Jak przygotować kotlety z kalafiora? Przepis jest banalnie prosty!
Składniki:
Przygotowanie:
Kalafior ugotuj w osolonej wodzie. Warzywo powinno gotować się dość długo, do całkowitej miękkości. Gotowy kalafior odcedź i ostudź. Usuń głąb, a różyczki kalafiora przełóż do miski i rozgnieć. Dodaj mąkę, łyżkę bułki tartej oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety z kalafiora smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odciśnij w papierowy ręcznik.