Przepis na zdrowy obiad bez mięsa. Weź na warsztat kotlety z kalafiora i obal mit niesmacznej kuchni wege

Masz ochotę na zdrowy obiad bez mięsa? A może jesteś na diecie wegetariańskiej, ale brak ci pomysłu na to, co zaserwować po powrocie z pracy? Kotlety z kalafiora to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że są niezwykle smaczne, to jeszcze zrobisz je w mniej niż pół godziny.

Kotlety z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Lekkie, mięciutkie w środku kuleczki otoczone na dodatek chrupiącą panierką warto włączyć do swojego menu. Jak przygotować zdrowy obiad bez mięsa?

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Przepis na zdrowy obiad bez mięsa. Nie tylko strączki!

Kalafior to dość uniwersalne warzywo. Można podawać go na różne sposoby - od gotowanego i oblanego zasmażką z bułki tartej po przerobionego na delikatne kotlety. Te drugie będą nie tylko świetnym dodatkiem do tłuczonym, czy pieczonych ziemniaków, ale również rewelacyjnie sprawdzą się jako "wkładka" burgera. 

Kotlety z kalafiora - przepis na delikatny zamiennik mielonych

Jak przygotować kotlety z kalafiora? Przepis jest banalnie prosty! 

Składniki:

  • kalafior,
  • trzy łyżki mąki kukurydzianej,
  • dwa jajka,
  • trzy ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek, wędzona papryka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kalafior ugotuj w osolonej wodzie. Warzywo powinno gotować się dość długo, do całkowitej miękkości. Gotowy kalafior odcedź i ostudź. Usuń głąb, a różyczki kalafiora przełóż do miski i rozgnieć. Dodaj mąkę, łyżkę bułki tartej oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety z kalafiora smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odciśnij w papierowy ręcznik. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA