Bigos to staropolska potrawa, która ku zaskoczeniu wielu, początkowo była przygotowywana bez kapusty. Zawierała z kolei dużo mięsa, najczęściej dziczyzny lub drobiu, nie brakowało także ziół i grzybów. Jednak tak jadało się w dworach szlacheckich - biedniej urodzeni mieszkańcy Polski przed wiekami zaczęli dodawać do bigosu kapustę i warzywa. Chwała im za to.
Bigos, który znamy dzisiaj, to tak naprawdę w większości kapusta - kiszona lub biała, kiełbasa oraz podsmażone mięso. Często dodaje się także suszone śliwki lub zalewa się czerwonym winem dla aromatu. No i oczywiście suszone grzybki. Bigos to potrawa o tyle magiczna, że w każdym domu smakuje inaczej, ale zawsze bardzo dobrze. Jaki jest tego powód? Prawdopodobnie wszystkie gospodynie bądź gospodarze wiedzą doskonale, czego z bigosem nie robić. Z chęcią podpowiemy, jakie są największe zbrodnie dokonywane na bigosie. Nie musisz być Sherlockiem Holmesem, żeby je odkryć.
1. Złe podwozie i kapusta
Na samym początku przygotuj sobie narzędzie pracy, w tym przypadku garnek lub duży rondel. Żeby zrobić superbigos bez przypaleń, używaj jedynie garnka z grubym, najlepiej nieprzywierającym dnem. Wówczas obejdzie się bez ciągłego mieszania, a naczynie będzie długo utrzymywało ciepło, dzięki czemu bigos "najdzie".
Do bigosu powinniśmy używać jedynie kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Dlaczego? Ponieważ kapusta kwaszona zawiera ocet - to nie doda bigosowi smaku, a sprawi, że potrawa finalnie będzie smakować jak odpad garmażeryjny.
2. Tu nie ma rachu-ciachu
Jeśli chcesz zrobić perfekcyjny bigos, lepiej prewencyjnie zmniejsz moc palnika. Dużego płomienia używaj wyłącznie wtedy, kiedy podsmażasz mięso, by zamknęło włókna - kiedy dodajesz kapustę, płomień powinien być niewielki. Dlaczego? Nie jest to tajemnica - im wolniej gotujesz, tym więcej smaku uzyskasz. Znasz to z przepisu na rosół, prawda?
3. Sól - tak, aczkolwiek - nie
Nie tak szybko. Jeśli na samym początku warzenia bigosu trochę ci się "sypnie", najprawdopodobniej bigos będzie lekko słonawy, żeby nie powiedzieć - przesolony. Pamiętaj, że zarówno kapusta kiszona, jak również wędzona kiełbasa są słone. Jeśli chcesz doprawić bigos solą, lepiej wstrzymaj się do samego końca gotowania. Inna sprawa ma się z zielem angielskim i listkami laurowymi - te przyprawy dodaj do garnka razem z kapustą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.