Aby zrobić majonez domowy, będziecie potrzebowali kilku składników, które z reguły znajdują się w każdym domu. Chodzi o jajko, musztardę, olej, ocet, sól i pieprz. Niektórzy dodają do niego miodu. Warto pamiętać, że wszystkie składniki przed przygotowaniem majonezu powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie majonezu wymaga spokoju i cierpliwości. Podczas jego wykonania nie należy się spieszyć.
Niektórzy do majonezu dodają tylko żółtko. Używając całego jajka uzyskamy jaśniejszy kolor.
Składniki:
Przygotowanie:
Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.
Majonez można dodawać do sałatek jarzynowych i śledzi. Przede wszystkim jada się z nim gotowane jajka i kanapki. Klasykiem imprez są jajka przekrojone na połówki z dodatkiem majonezu i szczypiorku lub koperku.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl