Jak zrobić majonez domowy? Nie ma nic prostszego. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Majonez to popularny dodatek wielu dań. Wykonany samodzielnie będzie o wiele zdrowszy od tego z supermarketu. Jego przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Jak zrobić majonez domowy?

Aby zrobić majonez domowy, będziecie potrzebowali kilku składników, które z reguły znajdują się w każdym domu. Chodzi o jajko, musztardę, olej, ocet, sól i pieprz. Niektórzy dodają do niego miodu. Warto pamiętać, że wszystkie składniki przed przygotowaniem majonezu powinny być w temperaturze pokojowej. 

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na majonez domowy o delikatnej, kremowej konsystencji

Przygotowanie majonezu wymaga spokoju i cierpliwości. Podczas jego wykonania nie należy się spieszyć.

Niektórzy do majonezu dodają tylko żółtko. Używając całego jajka uzyskamy jaśniejszy kolor.

Składniki:

  • duże jajko,
  • łyżka musztardy,
  • płaska łyżeczka octu lub soku z cytryny,
  • szklanka oleju roślinnego - można użyć oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka miodu lub cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Jajko wbij do wysokiego naczynia.
  2. Dodaj do niego musztardę i ocet.
  3. Dodaj soli, pieprzu i miodu.
  4. Wlej olej - można użyć oliwy z oliwek. Warto dodawać go stopniowo i na bieżąco sprawdzać konsystencję majonezu.
  5. Miksuj składniki na małych obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  6. Dodawaj dalej olej małym strumieniem.
  7. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, przełóż majonez do słoika i wstaw go do lodówki.

Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Do czego majonez? Dodaje się go do wielu potraw

Majonez można dodawać do sałatek jarzynowych i śledzi. Przede wszystkim jada się z nim gotowane jajka i kanapki. Klasykiem imprez są jajka przekrojone na połówki z dodatkiem majonezu i szczypiorku lub koperku. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.