Kruche ciasto dyniowe to jesienny specjał Kingi Paruzel. Z tymi kilkoma kroplami wyjdzie idealne

Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak dynia i potrawy, w których główną rolę odgrywa właśnie ona. Kinga Paruzel pokazała jak robi kruche ciasto z dyniową masą. Zdradza również sekret kruchości. Wystarczy dodać do masy tylko kilka kropel tego produktu.

Kinga Paruzel to twórca kulinarny, a także uczestniczka pierwszej edycji programu MasterChef. Tam zajęła 2. miejsce i od tamtego momentu zaczęła się jej większa fascynacja kulinarna. Na swoich social mediach pokazuje jak ożywia się na co dzień i ujawnia, że ograniczenie mięsa nie musi być takie straszne. Na platformie YouTube zdradziła przepis na jesienne ciasto, które swoim aromatem skusi do jedzenia niejednego niejadka. Tam także wspomniała co sprawia, że jej kruche ciasto zawsze wychodzi idealne. Sekretnym składnikiem, który dodaje do masy jest ocet jabłkowy. To on nadaje wyjątkowej kruchości.

Przepis na dyniowe ciasto Kingi Paruzel

Składniki na kruche ciasto 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 125 g masła,
  • ¼ szklanki wody,
  • łyżeczka octu jabłkowego.

Składniki na dyniowe wypełnienie

  • 3 średniej wielkości jajka,
  • 190 g cukru pudru,
  • 440 g purée z dyni,
  • ¾ szklanki śmietanki 36%.
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta mielonych goździków,
  • pół łyżeczki soli,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

Składniki do dekoracji

  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 80 g orzechów pekan.
 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj szczyptę soli, a następnie umieść pokrojone na mniejsze kawałki masło. Pamiętaj, aby było schłodzone, ale nie twarde. Całość wymieszaj za pomocą rąk tworząc kruszonkę. Dokładnie palcami rozcieraj masło w mąkę.
  2. Do mąki dodaj połączoną wodę z octem jabłkowym. Wyrób na gładką masę. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta na stolnicy. Ważne, aby przed mocno posypać ją mąką.
  3. Rozwałkowane ciasto przenieś na foremkę i włóż je do lodówki na czas robienia wypełnienia.
  4. Jajka wraz z cukrem pudrem utrzyj na białą pianę za pomocą miksera. Do utartych jajek dodaj purée z dyni. Do całości wlej śmietankę kremówkę, która sprawi, że dynia będzie bardzo aksamitna w smaku.
  5. Do wszystkich składników zetrzyj skórkę z pomarańczy, wsyp imbir, sól, mielone goździki i cynamon. Delikatnie wszystko wymieszaj za pomocą szpatułki.
  6. Na przygotowane kruche ciasto wylej zrobioną masę i włóż do piekarnika.
  7. Piekarnik rozgrzej do 220°C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C i ponownie piecz przez 40 minut.
  8. Jeśli brzegi ciasta zrobią się zbyt rumiane wystarczy przykryć je papierem do pieczenia.
  9. Do dekoracji użyj mieszanki syropu klonowego z posiekanymi orzechami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.