Ryba po grecku, czyli panierowane filety pod marchewkowo-cebulową kołderką to jedno z dań, które przypominają o zbliżających się świętach. Jeśli nie przepadasz za rybą, bądź preferujesz dania, w których nie ma mięsa, możesz z powodzeniem przygotować lekką, wegańską wersję tego dania.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Rybne filety w daniu świetnie zastąpi seler. Przygotowane z tego warzywa kotlety świetnie będą komponować się z marchewkowym sosem oraz dodatkiem cebuli.
Składniki:
Seler obierz, umyj i pokrój na plastry. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Ugotowane plastry wyciągnij z wody i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
Jajko rozbij, a na osobne talerze wysyp mąkę oraz bułkę tartą. Plastry selera obtaczaj w mące, a następnie w jajku oraz w bułce tartej. Tak przygotowane wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż, aż panierka się zarumieni.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z korzeniem pietruszki. Warzywa dodaj do cebuli i podsmażaj przez chwilę. Dopraw do smaku i zalej passatą pomidorową. Dodaj także przecier pomidorowy oraz ziele angielskie i liść laurowy. Duś warzywa w pomidorowym sosie przez minimum kwadrans.
Kotlety z selera wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie przykryj je kołderką z warzyw w sosie pomidorowym. Danie jest gotowe do podania. Wegańską wersję ryby po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.