Ryba po grecku w wersji wege. Tym warzywem z powodzeniem zastąpisz dorsza! Będzie smakować obłędnie

Ryba po grecku to jedno z tych dań, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jeśli jednak preferujesz kuchnię wegańską, nic straconego - tę potrawę możesz przygotować również w wersji bezmięsnej.

Ryba po grecku, czyli panierowane filety pod marchewkowo-cebulową kołderką to jedno z dań, które przypominają o zbliżających się świętach. Jeśli nie przepadasz za rybą, bądź preferujesz dania, w których nie ma mięsa, możesz z powodzeniem przygotować lekką, wegańską wersję tego dania.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Seleryba, czyli wegańska wersja ryby po grecku

Rybne filety w daniu świetnie zastąpi seler. Przygotowane z tego warzywa kotlety świetnie będą komponować się z marchewkowym sosem oraz dodatkiem cebuli.

Składniki:

  • bulwa selera,
  • pół szklanki mąki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • trzy marchewki,
  • dwie cebule,
  • korzeń pietruszki,
  • szklanka passaty pomidorowej,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
  • olej.

Jak przygotować rybę po grecku w wersji wege?

Seler obierz, umyj i pokrój na plastry. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Ugotowane plastry wyciągnij z wody i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.

Jajko rozbij, a na osobne talerze wysyp mąkę oraz bułkę tartą. Plastry selera obtaczaj w mące, a następnie w jajku oraz w bułce tartej. Tak przygotowane wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż, aż panierka się zarumieni. 

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z korzeniem pietruszki. Warzywa dodaj do cebuli i podsmażaj przez chwilę. Dopraw do smaku i zalej passatą pomidorową. Dodaj także przecier pomidorowy oraz ziele angielskie i liść laurowy. Duś warzywa w pomidorowym sosie przez minimum kwadrans. 

Kotlety z selera wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie przykryj je kołderką z warzyw w sosie pomidorowym. Danie jest gotowe do podania. Wegańską wersję ryby po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Więcej o: