Przepis na piernik siostry Anastazji - najlepsze świąteczne ciasto pod słońcem. Uwaga: musi leżakować ponad 30 dni

Chcesz w tym roku wypróbować przepis na piernik siostry Anastazji? Ciasto dojrzewające, zwane popularnie piernikiem świętego Jakuba, trzeba wykonać już teraz! Czas przygotowania tego wypieku zajmuje ok. 4-5 tygodni.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Piernik siostry Anastazji - przepis na piernik świętego Jakuba  

Przepis na piernik siostry Anastazji jest powszechnie znany. Popularność tego przepisu wynika głównie z faktu, że jest on po prostu sprawdzony. Sam piernik zaś jest znakomity. Siostra Anastazja to dla wielu kulinarny autorytet. W artykule przedstawimy Wam przepisy na dwa rodzaje pierników: w szybkim wydaniu i dojrzewającym. Piernik Świętego Jakuba wymaga od nas zachowania odpowiednich proporcji składników i poświęcenia czasu. Dlatego też, jeżeli planujemy wykonać go na święta Bożego Narodzenia, warto zacząć przygotowania już teraz. Poniżej znajdziecie przepis siostry Anastazji na piernik dojrzewający. 

CiastoTym sposobem przedłużysz świeżość ciasta nawet o kilka dni. Wystarczą dwa kawałki

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania ciasta to: 

  • 1/2 kg miodu wielokwiatowego 
  • około 350 g cukru 
  • 250 g masła prawdziwego 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • około 3 jajek 
  • sól 
  • 3 łyżeczki sody spożywczej 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 80 g przyprawy piernikowej 
  • 1 kg powideł śliwkowych dobrej jakości 

Sposób wykonania: 

  1. Umyj porządnie i wyparz duży kamienny słoik, w którym umieścisz całe ciasto. 
  2. Następnie podgrzej miód z cukrem, cały czas mieszając. Musisz doprowadzić do wrzenia oraz zadbać o to, aby masa nie przywarła.  
  3. Następnie należy odstawić masę do całkowitego wystudzenia. 
  4. Przesiej mąkę. Dodaj do niej jajka, sodę oraz letnie mleko. Dalej dołóż przyprawy do piernika i szczyptę soli. 
  5. Przejdź do wyrobienia ciasta
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do naczynia, w którym ma dojrzewać. 
  7. Przykryj je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. 
  8. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je i podziel na trzy części. 
  9. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść w środku jedną część ciasta i piecz w temperaturze około 170°C przez około 20 minut. W taki sposób upiecz każdą z części. 
  10. Gdy spody ciasta wystygną, przełóż je podgrzanymi powidłami. 
  11. Tak przygotowane spody należy przykryć pergaminem i docisnąć czymś twardym.
  12. Na koniec odłóż ciasto na pięć dni w chłodne miejsce. 

Makowiec japońskiMakowiec japoński to pyszny wypiek. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko

Piernik siostry Anastazji - przepis, który zawsze się sprawdza i jest szybki w wykonaniu 

Drugi przepis na piernik siostry Anastazji jest niezwykle szybki i bardzo efektowny, a przy tym smakuje wybornie. Ten rodzaj receptury nie wymaga od nas wcześniejszego przygotowania, zatem będzie on doskonały na tak zwaną ostatnią chwilę. Jeżeli nie udało ci się wcześniej zaplanować wykonania piernika w wersji dojrzewającej, z całą pewnością możesz skorzystać z poniższego przepisu. Przejdźmy zatem do receptury. Oto przepis na szybkie ciasto piernikowe siostry Anastazji: 

Składniki na piernik siostry Anastazji w wersji szybkiej to: 

  • 3 jaja 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • około 20 g miodu (ważne, aby był płynny) 
  • około 3 szklanek mąki pszennej 
  • 200 ml kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • około 20 dag margaryny 
  • 1 łyżka kakao 
  • przyprawa do piernika 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Rozdziel żółtka od białek. 
  2. Margarynę utrzyj z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Następnie dołóż miód, wodę oraz śmietanę. 
  3. Przesiej mąkę i połącz ją z sodą oczyszczoną. Dołóż do składników suchych kakao oraz przyprawę do piernika. Całość wymieszaj. 
  4. Wymieszane suche składniki dołóż do wcześniej przygotowanej masy. 
  5. Białka ubij na delikatną pianę i wymieszaj z ciastem. 
  6. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i piecz w temperaturze około 160°C przez mniej więcej godzinę. 
  7. Po upieczeniu można opcjonalnie polać ciasto polewą czekoladową i ozdobić na przykład kokosem lub orzechami. 

Zobacz też: Ciasto rafaello, czyli kokosowy zawrót głowy. Podstawą są dwie warstwy - jedną z nich jadasz z ketchupem

Więcej o: