Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań. Elastyczne placki z dżemem uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chociaż każdy ma swój własny przepis na naleśniki, warto przekonać się, jak tę potrawę przygotowywano w czasach przedwojennych.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Choć samo naleśnikowe ciasto nie różniło się wtedy znacznie od tego, które przygotowujemy dziś, w Europie królował wyjątkowy przepis na farsz. Przygotowywano go z ubitych z cukrem na pianę białek z dodatkiem zmielonych migdałów. Całość dopełniał waniliowy sos lub aromat.
Do przygotowywania naleśników potrzebujesz podstawowych produktów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę migdałową:
Przygotowanie:
Mąkę połącz z mlekiem. Wbij dwa jajka, dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj rózgą lub zmiksuj. Do masy dodaj odrobinę rozpuszczonego masła lub oleju. Wymieszaj. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie, bez żadnych grudek. Na patelni rozpuść tłuszcz. Porcje ciasta smaż z obu stron.
Teraz przygotuj farsz. Żółtka oddziel od białek. Białka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na słodką pianę. Żółtka utrzyj ze zmielonymi migdałami. Zmniejsz moc miksera i powoli dosypuj do piany masę z żółtek i migdałów. Do gotowego farszu możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego.
Farsz zawiń w naleśnikowe ciasto. Tak przygotowane trójkąty możesz podsmażyć przez chwilę na patelni. Naleśniki z migdałami będą świetnie smakować z domowej roboty sosem waniliowym. Jak go przygotować?
W rondelku zagotuj mleko z dodatkiem odrobiny laski wanilii. Gdy mleko się zagotuje, wyciągnij wanilię. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Następnie połącz je z przestudzonym mlekiem. Całość przełóż do garnka i delikatnie podgrzej, uważając, by sos się nie zagotował.