Gołąbki bez zawijania z przepisu Jaśka Kuronia. "Mam dla was prawdziwą petardę"

Kucharz Jasiek Kuroń podzielił się na instagramie przepisem na, jak sam powiedział, "prawdziwą petardę". Opublikował filmik, w którym pokazuje, jak zrobić gołąbki bez zawijania z włoską kapustą. Ich smak podbił dodatkiem wędzonej papryki. "O matulu, ale mam smaczka" - piszą w komentarzach zachwyceni internauci.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Nie jest to pierwszy raz, kiedy Jasiek Kuroń dzieli się przepisem na gołąbki bez zawijania. Ostatnio jednak pokazywał, jak zrobić gołąbki z młodą kapustą. Tym razem zmodyfikował nieco składniki i użył włoskiej kapusty, a smak dania podkręcił dodatkiem wędzonej papryki. 

Mam dla was prawdziwą petardę

- powiedział w filmiku, który opublikował na Instagramie. Możecie zobaczyć go TUTAJ.

Jak zatem zrobić gołąbki bez zawijania Jaśka Kuronia? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garście posiekanej sparzonej lub surowej kapusty
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia gołąbków
  • łyżka suszonego cząbru lub majeranku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Na sos pomidorowy:

  • 20 g masła
  • mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 20 g mąki pszennej
  • litr sosu pomidorowego lub przecieru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • szklanka posiekanej sparzonej kapusty
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Zobacz wideo Wypróbuj też nasz przepis na gołąbki bez zawijania

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Siekamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną kapustę. Surowa będzie się dusić dłużej niż sparzona. Doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia. 

Robimy sos. Masło wrzucamy na czystą patelnię, szklimy cebulę i dodajemy mąkę. Smażymy przez około 2-3 minuty i dolewamy przecier lub sos pomidorowy. Chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje. 

Ostudzoną wcześniej masę dokładnie mieszamy z mięsem, ryżem, bułką tartą i przyprawami. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy, aż się zarumienią. 

Do sosu dodajemy kapustę i koperek. Podduszamy, żeby kapusta zmiękła.

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

"O matulu", "Muszę wypróbować"

Pod postem, w którym Kuroń podzielił się przepisem, pojawiło się sporo pochlebnych komentarzy. Obserwatorzy kucharza zapewniali, że na pewno przetestują jego recepturę na gołąbki bez zawijania.

O matulu, ale mam smaczka. Wypróbuję na pewno.
Muszę wypróbować, dzięki za przepis.
Super pomysł. Pychotka!
Często korzystam z pana przepisów. Są proste, ale jakie pyszne

- pisali w komentarzach.

A wam podoba się przepis? Też go przetestujecie?

Więcej o: