Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Nie jest to pierwszy raz, kiedy Jasiek Kuroń dzieli się przepisem na gołąbki bez zawijania. Ostatnio jednak pokazywał, jak zrobić gołąbki z młodą kapustą. Tym razem zmodyfikował nieco składniki i użył włoskiej kapusty, a smak dania podkręcił dodatkiem wędzonej papryki.
Mam dla was prawdziwą petardę
- powiedział w filmiku, który opublikował na Instagramie. Możecie zobaczyć go TUTAJ.
Jak zatem zrobić gołąbki bez zawijania Jaśka Kuronia? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.
Składniki:
Na sos pomidorowy:
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Siekamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną kapustę. Surowa będzie się dusić dłużej niż sparzona. Doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia.
Robimy sos. Masło wrzucamy na czystą patelnię, szklimy cebulę i dodajemy mąkę. Smażymy przez około 2-3 minuty i dolewamy przecier lub sos pomidorowy. Chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Ostudzoną wcześniej masę dokładnie mieszamy z mięsem, ryżem, bułką tartą i przyprawami. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy, aż się zarumienią.
Do sosu dodajemy kapustę i koperek. Podduszamy, żeby kapusta zmiękła.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Pod postem, w którym Kuroń podzielił się przepisem, pojawiło się sporo pochlebnych komentarzy. Obserwatorzy kucharza zapewniali, że na pewno przetestują jego recepturę na gołąbki bez zawijania.
O matulu, ale mam smaczka. Wypróbuję na pewno.
Muszę wypróbować, dzięki za przepis.
Super pomysł. Pychotka!
Często korzystam z pana przepisów. Są proste, ale jakie pyszne
- pisali w komentarzach.
A wam podoba się przepis? Też go przetestujecie?