Jajko na miękko. Jak je ugotować, by miało perfekcyjne żółtko? Czas to nie wszystko - przyda się jeden trik

Jajko na miękko to perfekcyjne śniadanie. Smakuje solo ze szczyptą pieprzu, ale także na grzance lub jako dodatek do sałatki nicejskiej. Warto jednak wiedzieć, jak je zrobić, by miało lekko ścięte białko i perfekcyjnie lejące żółtko. Ważny jest oczywiście czas, ale warto zastosować trik z octem.
Zobacz wideo

Przygotowanie jajka na miękko to nie żadna magia, a kilka kroków, które odpowiednio wykonane zagwarantują jajeczny sukces. O czym należy pamiętać, jeśli chcemy zanurzyć zęby (lub łyżeczkę) w najlepszym jajku świata? Oto trzy rady warte zapamiętania.

Surówka z młodej kapustySurówka z białej kapusty bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetna do obiadu

1. Temperatura

Oczywiście temperatura jajka. Kiedy wrzucimy na wrzątek jajko prosto z lodówki, najpewniej pęknie i się rozleje. Żeby tego uniknąć, należy odpowiednio wcześniej wyjąć jajko z lodówki, albo...

2. Trik z octem

Dolanie odrobiny octu do wody na jajko sprawi, że nawet jeśli podczas gotowania skorupka pęknie, białko nie rozleje się. Ocet skutecznie zatrzyma je na "swoim miejscu", a dodatkowo nie wpłynie na smak.

3. Czas

Jajko na miękko powinno gotować się w lekko bulgoczącej wodzie od czterech do pięciu minut. Następnie trzeba je wyjąć z wody i szybko ostudzić, najlepiej wkładając do zimnej wody z kostkami lodu. Wówczas proces gotowania szybko się zatrzyma, a twoje jajko będzie idealne.

Obierasz jajka, a skorupki wyrzucasz do kosza? Tłumaczymy, dlaczego to źle (zdjęcie ilustracyjne)Działają cuda nie tylko w kuchni. Dlaczego lepiej nie wyrzucać skorupek po jajkach?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: