Przygotowanie jajka na miękko to nie żadna magia, a kilka kroków, które odpowiednio wykonane zagwarantują jajeczny sukces. O czym należy pamiętać, jeśli chcemy zanurzyć zęby (lub łyżeczkę) w najlepszym jajku świata? Oto trzy rady warte zapamiętania.
Oczywiście temperatura jajka. Kiedy wrzucimy na wrzątek jajko prosto z lodówki, najpewniej pęknie i się rozleje. Żeby tego uniknąć, należy odpowiednio wcześniej wyjąć jajko z lodówki, albo...
Dolanie odrobiny octu do wody na jajko sprawi, że nawet jeśli podczas gotowania skorupka pęknie, białko nie rozleje się. Ocet skutecznie zatrzyma je na "swoim miejscu", a dodatkowo nie wpłynie na smak.
Jajko na miękko powinno gotować się w lekko bulgoczącej wodzie od czterech do pięciu minut. Następnie trzeba je wyjąć z wody i szybko ostudzić, najlepiej wkładając do zimnej wody z kostkami lodu. Wówczas proces gotowania szybko się zatrzyma, a twoje jajko będzie idealne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.