Kiszony kalafior to źródło witamin A, C, K i E. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zaleca się jego stosowanie w walce z reumatyzmem. Pozytywnie działa też na włosy, skórę i paznokcie. Jest prawdziwą bombą witaminową, dlatego warto przygotować takie słoiki na zimę. Nie jest to bardzo trudne zadanie. Podajemy prosty przepis na kiszonego kalafiora.
Kisić można prawie wszystkie warzywa, ale dzisiaj przedstawiamy przepis na kalafiora. Dlaczego warto przygotowywać takie przetwory? Kiszonki ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej, dlatego należy sięgać po nie jak najczęściej. Kiszony kalafior będzie świetnym zamiennikiem kiszonych ogórków i kapusty.
Składniki:
Przygotowanie:
Kiszony kalafior sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek. Świetnie komponuje się z papryką, pomidorem i marchewką. Poza tym kalafior ze słoika może być świetną przekąską o każdej porze dnia.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl