Barszcz czerwony to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jej kolor i aromat sprawiają, że szybko znika z talerzy. Barszcz wykonany samodzielnie będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowych z supermarketu. Jak przyrządzić taką zupę? Poniżej przedstawiamy prosty przepis.
Barszcz można gotować na bulionie mięsnym, my wybraliśmy warzywny, dzięki czemu zupa będzie lżejsza.
Składniki:
Barszcz wyjdzie idealny, jeśli odpowiednio go doprawimy. Jak to zrobić? Najlepiej zacząć od dodania podanych proporcji przypraw, a następnie dodawać je w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać.
Przygotowanie:
Smacznego!
Barszcz czerwony można jeść na różne sposoby. Niektórzy jadają go z ugotowaną białą fasolą albo z gotowanymi ziemniakami. Czasami serwuje się go z warzywami - kawałkami buraków czy marchwi. Równie dobrze smakuje z kromką chleba. Warto podawać barszcz z łyżką gęstej śmietany i odrobiną posiekanej pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl