Barszcz czerwony. Przepis na tradycyjną, aromatyczną zupę o głębokiej barwie. Smakuje nieziemsko

Barszcz czerwony to doskonała propozycja na jesienny obiad. Jego kolor przyciąga wzrok, a aromat rozbudza apetyt. Jak zrobić idealny barszcz? To prostsze niż myślisz. Przedstawiamy przepis, z którym stworzysz wspaniałą zupę.

Barszcz czerwony to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jej kolor i aromat sprawiają, że szybko znika z talerzy. Barszcz wykonany samodzielnie będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowych z supermarketu. Jak przyrządzić taką zupę? Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Barszcz czerwony - przepis na zupę, która doda energii w jesienne dni 

Barszcz można gotować na bulionie mięsnym, my wybraliśmy warzywny, dzięki czemu zupa będzie lżejsza.

Składniki:

  • pół kilo buraków,
  • dwa litry bulionu warzywnego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łyżka octu,
  • kilka suszonych grzybów,
  • płaska łyżka majeranku,
  • pięć ziaren pieprzu,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka cukru.

Przygotowanie barszczu wymaga koncentracji i cierpliwości

Barszcz wyjdzie idealny, jeśli odpowiednio go doprawimy. Jak to zrobić? Najlepiej zacząć od dodania podanych proporcji przypraw, a następnie dodawać je w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać.

Przygotowanie:

  1. Obierz buraki i pokrój na ćwiartki.
  2. Zagotuj bulion. Dodawaj do niego buraki, łyżkę octu, suszone grzyby, rozgniecione ząbki czosnku i pieprz.
  3. Gotuj zupę przez około godzinę na małym ogniu aż buraki zmiękną.
  4. Gotowy barszcz przecedź przez sitko i dopraw majerankiem, solą i cukrem.

Smacznego!

Co do barszczu? Można go podawać z gotowanymi ziemniakami

Barszcz czerwony można jeść na różne sposoby. Niektórzy jadają go z ugotowaną białą fasolą albo z gotowanymi ziemniakami. Czasami serwuje się go z warzywami - kawałkami buraków czy marchwi. Równie dobrze smakuje z kromką chleba. Warto podawać barszcz z łyżką gęstej śmietany i odrobiną posiekanej pietruszki.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: