Korzenne przyprawy, miód i powidła - klasyczny staropolski piernik musi zawierać te trzy składniki. Tradycyjne świąteczne ciasto najlepiej przygotować jeszcze w listopadzie. Im dłużej piernik staropolski dojrzewa, tym lepiej smakuje na wigilijnym stole.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jak przygotować tradycyjny staropolski piernik, taki z polewą czekoladową i słodkim dżemem? Chociaż wydaje się, że to skomplikowane, z tym ciastem powinni poradzić sobie nawet mniej doświadczeni cukiernicy.
Składniki:
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz korzennymi przyprawami i kakao. Suche składniki połącz.
W garnku roztop masło, stopniowo dodawaj do niego cukier oraz miód. Gotuj na niewielkim ogniu przez cały czas mieszając. Uważaj także, by nie doprowadzić mieszanki do wrzenia. Po kwadransie odstaw masę do wystudzenia.
Do miski z suchymi składnikami wbij jajka, a następnie wlej wystudzoną słodką mieszankę masła, cukru i miodu. Połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto przełóż do szklanego pojemnika i zawiń go szczelnie folią spożywczą. Surowe ciasto odstaw w chłodne ciemne miejsce. Powinno odpoczywać minimum dwa-trzy tygodnie.
Po tym możesz przystąpić do przygotowywania piernika. Ciasto przełóż na stolnicę, możesz podsypać je mąką, a następnie podziel na dwie części i rozwałkuj. Przygotuj dwie blachy do pieczenia. Każdą z nich wyłóż ciastem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez około kwadrans i wyciągnij z piekarnika.
Jeden blat ciasta przełóż powidłami śliwkowymi i przykryj drugim. Ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub bakaliami.