Musi poleżakować, aby dojrzeć. Piernik staropolski to klasyk, ale daj mu trochę czasu

Piernik długo dojrzewający to ciasto, które kojarzy się ze świętami. I choć do Bożego Narodzenia zostało jeszcze sporo czasu, o pierniku warto pomyśleć nieco wcześniej. Najlepszy jest bowiem wtedy, gdy nieco sobie odpocznie.

Korzenne przyprawy, miód i powidła - klasyczny staropolski piernik musi zawierać te trzy składniki. Tradycyjne świąteczne ciasto najlepiej przygotować jeszcze w listopadzie. Im dłużej piernik staropolski dojrzewa, tym lepiej smakuje na wigilijnym stole.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Piernik długo dojrzewający. Nie zapomnij o powidłach

Jak przygotować tradycyjny staropolski piernik, taki z polewą czekoladową i słodkim dżemem? Chociaż wydaje się, że to skomplikowane, z tym ciastem powinni poradzić sobie nawet mniej doświadczeni cukiernicy. 

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • cztery jajka,
  • dwie szklanki miodu,
  • dwie szklanki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • trzy łyżki kakao,
  • dwie kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia,
  • śliwkowe powidła,
  • szczypta soli
  • przyprawy korzenne (można użyć gotowej mieszanki przypraw do piernika).

Klasyczny piernik. Przygotuj go jeszcze w listopadzie

Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz korzennymi przyprawami i kakao. Suche składniki połącz. 

W garnku roztop masło, stopniowo dodawaj do niego cukier oraz miód. Gotuj na niewielkim ogniu przez  cały czas mieszając. Uważaj także, by nie doprowadzić mieszanki do wrzenia. Po kwadransie odstaw masę do wystudzenia. 

Do miski z suchymi składnikami wbij jajka, a następnie wlej wystudzoną słodką mieszankę masła, cukru i miodu. Połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto przełóż do szklanego pojemnika i zawiń go szczelnie folią spożywczą. Surowe ciasto odstaw w chłodne ciemne miejsce. Powinno odpoczywać minimum dwa-trzy tygodnie. 

Po tym możesz przystąpić do przygotowywania piernika. Ciasto przełóż na stolnicę, możesz podsypać je mąką, a następnie podziel na dwie części i rozwałkuj. Przygotuj dwie blachy do pieczenia. Każdą z nich wyłóż ciastem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez około kwadrans i wyciągnij z piekarnika. 

Jeden blat ciasta przełóż powidłami śliwkowymi i przykryj drugim. Ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub bakaliami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.