Piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto. Wykonaj je cztery tygodnie przed świętami

Piernik staropolski na święta musi poleżakować około czterech tygodni. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta w święta Bożego Narodzenia, zarezerwuj sobie czas w listopadzie. Przygotowaliśmy przepis na tradycyjny staropolski piernik.

Ciasto piernik staropolski – poznaj legendę 

Ciasto piernik staropolski zachwyca korzennym smakiem i aromatem. Jednak mało kto zna legendę, która dotyczy jego powstania. Oto kilka ciekawostek związanych z piernikiem: 

  • Piernik (miodownik) na bazie mąki oraz miodu przygotowywano w dniu przyjścia na świat córki. Ciasto umieszczano w piwnicy, gdzie dojrzewało do momentu, aż córka wyjdzie za mąż. 
  • Legenda głosi, że ciasto piernikowe zostało wymyślone przypadkiem przez pomocnika kucharza, który omyłkowo dodał do ciasta przyprawy korzenne. 
  • Piernik był podawany nie tylko podczas ważnych uroczystości, ale był też cenionym pożywieniem żołnierzy (miał bardzo długą datę przydatności do spożycia). 

Piernik staropolski – przepis tradycyjny

Przepis na dobry piernik staropolski wymaga tego, aby zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej. Przyjmuje się, że ciasto powinno leżakować przez okres czterech tygodni. Dlatego też jeżeli planujemy wykonać w tym roku ten wyjątkowy deser na święta, warto poznać przepis i zarezerwować sobie czas w listopadzie. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Przepis na piernik staropolski: 

Składniki na ciasto

  • Około 250 g miodu 
  • 150 g masła 
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • Około 180 g cukru białego 
  • jajko kurze całe + 2 żółtka 
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej 
  • Około 1,5 sody oczyszczonej 
  • 80 ml mleka krowiego 
  • Około 50 g orzechów 

Składniki na przełożenie: 

  • Około 400 – 500 g powideł śliwkowych 
  • Dodatkowo: likier pomarańczowy 

Składniki na polewę: 

  • Około 200 g czekolady deserowej 
  • 80 g masła 
  • 2– 3 łyżeczki miodu 

Sposób przygotowania krok po kroku: 

  1. Weź szeroki garnek oraz drewnianą łyżkę. Następnie włóż do środka miód, masło oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw z ognia do ostudzenia. 
  2. Przesiej mąkę. Dołóż do przygotowanej masy. Dodaj całe jajko oraz 2 żółtka, przyprawę do piernika i wyrób na gładką masę.  
  3. Następnie wymieszaj mleko z sodą i dodaj do masy. 
  4. Dołóż posiekane orzechy i wymieszaj. 
  5. Wyrabiaj drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach przez około 10 minut. 
  6. Przygotowaną masę umieść w naczyniu i zostaw pod przykryciem przez około 2 - 3 tygodnie.  
  7. Dojrzałe ciasto przełóż na stolnicę i uformuj z niego kulę.  
  8. Wykonaj równy placek. Pamiętaj o podsypaniu stolnicy mąką. 
  9. Placek przełóż na blaszkę. Piecz (grzanie góra dół) w temperaturze około 180°C przez 30 minut. 
  10. Tak przygotowane ciasto przekrój pionowo na trzy części. Nasącz je likierem i przełóż powidłami. 
  11. Umieść ciasto w chłodnym miejscu pod folią aluminiową na siedem dni.  
  12. Później ciasto należy pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej i polać polewą czekoladową (poniżej przepis na polewę czekoladową). 

Wykonanie polewy czekoladowej: 

  1. W rondlu umieszczamy połamaną czekoladę. Dokładamy pokrojone masło i dodajemy miód. 
  2. Całość mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. 
  3. Mieszamy na gładką masę. 
  4. Następnie od razu odstawiamy z ognia, studzimy i polewamy piernik. 

Zobacz też: Ciasto wyszło zbyt suche? Cukiernicy rozwiązują ten problem za pomocą prostego zabiegu

Więcej o: