Ciasto piernik staropolski – poznaj legendę
Ciasto piernik staropolski zachwyca korzennym smakiem i aromatem. Jednak mało kto zna legendę, która dotyczy jego powstania. Oto kilka ciekawostek związanych z piernikiem:
- Piernik (miodownik) na bazie mąki oraz miodu przygotowywano w dniu przyjścia na świat córki. Ciasto umieszczano w piwnicy, gdzie dojrzewało do momentu, aż córka wyjdzie za mąż.
- Legenda głosi, że ciasto piernikowe zostało wymyślone przypadkiem przez pomocnika kucharza, który omyłkowo dodał do ciasta przyprawy korzenne.
- Piernik był podawany nie tylko podczas ważnych uroczystości, ale był też cenionym pożywieniem żołnierzy (miał bardzo długą datę przydatności do spożycia).
Piernik staropolski – przepis tradycyjny
Przepis na dobry piernik staropolski wymaga tego, aby zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej. Przyjmuje się, że ciasto powinno leżakować przez okres czterech tygodni. Dlatego też jeżeli planujemy wykonać w tym roku ten wyjątkowy deser na święta, warto poznać przepis i zarezerwować sobie czas w listopadzie.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Przepis na piernik staropolski:
Składniki na ciasto:
- Około 250 g miodu
- 150 g masła
- 1/2 kg mąki pszennej
- Około 180 g cukru białego
- jajko kurze całe + 2 żółtka
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- Około 1,5 sody oczyszczonej
- 80 ml mleka krowiego
- Około 50 g orzechów
Składniki na przełożenie:
- Około 400 – 500 g powideł śliwkowych
- Dodatkowo: likier pomarańczowy
Składniki na polewę:
- Około 200 g czekolady deserowej
- 80 g masła
- 2– 3 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania krok po kroku:
- Weź szeroki garnek oraz drewnianą łyżkę. Następnie włóż do środka miód, masło oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw z ognia do ostudzenia.
- Przesiej mąkę. Dołóż do przygotowanej masy. Dodaj całe jajko oraz 2 żółtka, przyprawę do piernika i wyrób na gładką masę.
- Następnie wymieszaj mleko z sodą i dodaj do masy.
- Dołóż posiekane orzechy i wymieszaj.
- Wyrabiaj drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach przez około 10 minut.
- Przygotowaną masę umieść w naczyniu i zostaw pod przykryciem przez około 2 - 3 tygodnie.
- Dojrzałe ciasto przełóż na stolnicę i uformuj z niego kulę.
- Wykonaj równy placek. Pamiętaj o podsypaniu stolnicy mąką.
- Placek przełóż na blaszkę. Piecz (grzanie góra dół) w temperaturze około 180°C przez 30 minut.
- Tak przygotowane ciasto przekrój pionowo na trzy części. Nasącz je likierem i przełóż powidłami.
- Umieść ciasto w chłodnym miejscu pod folią aluminiową na siedem dni.
- Później ciasto należy pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej i polać polewą czekoladową (poniżej przepis na polewę czekoladową).
Wykonanie polewy czekoladowej:
- W rondlu umieszczamy połamaną czekoladę. Dokładamy pokrojone masło i dodajemy miód.
- Całość mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada się roztopi.
- Mieszamy na gładką masę.
- Następnie od razu odstawiamy z ognia, studzimy i polewamy piernik.
Zobacz też: Ciasto wyszło zbyt suche? Cukiernicy rozwiązują ten problem za pomocą prostego zabiegu