Niezależnie, czy wolisz jeść pampuchy na słodko, na przykład z musem malinowym, czy w wersji wytrawnej na przykład z gulaszem, jedno jest pewne: nic nie odda go uczucia, kiedy zanurzasz zęby w delikatnym, puszystym cieście. Mnie parowańce przypominają czasy dzieciństwa, kiedy w nagrodę za dobre oceny, babcia robiła pyszne kluchy na parze i pozwoliła polewać je nieprzyzwoitymi wręcz ilościami owocowych soków i przecierów. Dziś odświeżymy te wspomnienia dzięki przepisowi, który nie ma prawa się nie udać.
Pampuchy vel kluski na parze - przepis na przysmak dzieciństwa
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
- 1 szklanka letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki masła (musi być ciepłe)
Sposób wykonania:
- Jak wszystkie dania na bazie drożdży, na samym początku trzeba przygotować rozczyn. Do miski wkrusz drożdże i utrzyj je z cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i dodaj dwie łyżki mąki. Następnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
- Kiedy rozczyn wyraźnie się spienił, dodaj resztę mąki, wbij jajka i dodaj sól. Następnie ciepłymi dłońmi zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie już odchodzić od dłoni, miskę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
- Kiedy ciasto już wyrosło, zacznij odrywać z niego kawałki i formuj w dłoniach w kształt kulek o średnicy ok. 5-7 cm. Ponownie ostaw je do wyrośnięcia i kiedy bułeczki rosną, przygotuj garnek, sito oraz gazę.
- W garnku zagotuj wodę. Na garnek połóż sito wyłożone gazą. Następnie włóż do sita pampuchy i przykryj całość pokrywką. Gotuj na parze przez ok. 2,5 minuty z obu stron.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.