Zapomniany przysmak z dzieciństwa, czyli pampuchy. Zrób je tak, jak szkolne kucharki - nie zapomnij o proporcjach

Pampuchy, parowańce, kluchy na parze. Czy komuś na samą myś o nich nie pociekła ślinka? Te puszyste kluchy były prawdziwym rarytasem na szkolnych stołówkach, teraz są już niestety trochę zapomniane, a wielka szkoda. Przepis jest banalnie prosty, a sposobów podania pampuchów jest bez liku. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić idealne kluchy na parze.
Zobacz wideo

Niezależnie, czy wolisz jeść pampuchy na słodko, na przykład z musem malinowym, czy w wersji wytrawnej na przykład z gulaszem, jedno jest pewne: nic nie odda go uczucia, kiedy zanurzasz zęby w delikatnym, puszystym cieście. Mnie parowańce przypominają czasy dzieciństwa, kiedy w nagrodę za dobre oceny, babcia robiła pyszne kluchy na parze i pozwoliła polewać je nieprzyzwoitymi wręcz ilościami owocowych soków i przecierów. Dziś odświeżymy te wspomnienia dzięki przepisowi, który nie ma prawa się nie udać. 

Gołąbki bez zawijania z przepisu Jaśka KuroniaGołąbki bez zawijania z przepisu Jaśka Kuronia. "Mam dla was prawdziwą petardę"

Pampuchy vel kluski na parze - przepis na przysmak dzieciństwa

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła (musi być ciepłe)

Sposób wykonania:

  1. Jak wszystkie dania na bazie drożdży, na samym początku trzeba przygotować rozczyn. Do miski wkrusz drożdże i utrzyj je z cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i dodaj dwie łyżki mąki. Następnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Kiedy rozczyn wyraźnie się spienił, dodaj resztę mąki, wbij jajka i dodaj sól. Następnie ciepłymi dłońmi zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie już odchodzić od dłoni, miskę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. 
  3. Kiedy ciasto już wyrosło, zacznij odrywać z niego kawałki i formuj w dłoniach w kształt kulek o średnicy ok. 5-7 cm. Ponownie ostaw je do wyrośnięcia i kiedy bułeczki rosną, przygotuj garnek, sito oraz gazę. 
  4. W garnku zagotuj wodę. Na garnek połóż sito wyłożone gazą. Następnie włóż do sita pampuchy i przykryj całość pokrywką. Gotuj na parze przez ok. 2,5 minuty z obu stron. 

Pyszny sernik gotowanySernik gotowany - najprostsze ciasto świata. Sekret dotyczy twarogu

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: