Tego przepisu mogliście nie znać. Tradycyjny bigos przygotowuje się z kapusty kiszonej i słodkiej. Nie każdy jednak wie, że można go przyrządzić z kapusty pekińskiej. Będzie równie smaczny, jak jego klasyczna wersja.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Przepisów na idealny bigos jest tyle, ilu kucharzy. Można go robić z połączenia kapusty kiszonej i białej. Mało kto wie, że do tego dania nadaje się również kapusta pekińska. Takie danie będzie podobne w smaku, a jego wykonanie zajmie wam mniej czasu niż przygotowanie tradycyjnej potrawy. Podajemy przepis na bigos w niecodziennej odsłonie.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na bigos z kapusty pekińskiej. Będzie szybszy od tradycyjnego
Składniki:
kapusta pekińska,
pół litra wody,
pół kilo łopatki wieprzowej,
20 dag boczku wędzonego,
olej roślinny,
duża cebula,
duża marchew,
trzy ząbki czosnku,
łyżeczka mąki pszennej,
natka pietruszki,
płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
płaska łyżka słodkiej papryki w proszku,
odrobina sosu sojowego.
Jak przygotować bigos z kapusty pekińskiej? To nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości
Klasyczny bigos przygotowuje się około trzech godzin. Do wykonania poniższego przepisu będziecie potrzebowali zaledwie półtorej godziny.
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją w garnku.
Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż całość co jakiś czas mieszając.
Przygotuj łopatkę. Pokrój ją w kostkę i dodaj do garnka. Smaż wszystko przez około kwadrans. Dopraw solą i pieprzem.
Marchew obierz, zetrzyj na dużych oczkach i smaż przez kilka minut.
Dodaj do marchwi sprasowany czosnek, paprykę w proszku i podsmaż całość. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Zagotuj wodę w garnku i gotuj łopatkę przez około czterdzieści pięć minut.
Do garnka dodaj pokrojoną kapustę pekińską i gotuj aż zmięknie.
Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj kolejne dwie minuty. Na koniec dosyp przesianą mąkę, dobrze wymieszaj całość i zagotuj.
Gotowy bigos posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl