-
Haps
-
Jak przygotować
- Z tej kapusty też możesz zrobić smaczny bigos. Będzie o wiele szybszy od tradycyjnego
Z tej kapusty też możesz zrobić smaczny bigos. Będzie o wiele szybszy od tradycyjnego
Tego przepisu mogliście nie znać. Tradycyjny bigos przygotowuje się z kapusty kiszonej i słodkiej. Nie każdy jednak wie, że można go przyrządzić z kapusty pekińskiej. Będzie równie smaczny, jak jego klasyczna wersja.
Przepisów na idealny bigos jest tyle, ilu kucharzy. Można go robić z połączenia kapusty kiszonej i białej. Mało kto wie, że do tego dania nadaje się również kapusta pekińska. Takie danie będzie podobne w smaku, a jego wykonanie zajmie wam mniej czasu niż przygotowanie tradycyjnej potrawy. Podajemy przepis na bigos w niecodziennej odsłonie.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na bigos z kapusty pekińskiej. Będzie szybszy od tradycyjnego
Składniki:
- kapusta pekińska,
- pół litra wody,
- pół kilo łopatki wieprzowej,
- 20 dag boczku wędzonego,
- olej roślinny,
- duża cebula,
- duża marchew,
- trzy ząbki czosnku,
- łyżeczka mąki pszennej,
- natka pietruszki,
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- płaska łyżka słodkiej papryki w proszku,
- odrobina sosu sojowego.
Jak przygotować bigos z kapusty pekińskiej? To nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości
Klasyczny bigos przygotowuje się około trzech godzin. Do wykonania poniższego przepisu będziecie potrzebowali zaledwie półtorej godziny.
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją w garnku.
- Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż całość co jakiś czas mieszając.
- Przygotuj łopatkę. Pokrój ją w kostkę i dodaj do garnka. Smaż wszystko przez około kwadrans. Dopraw solą i pieprzem.
- Marchew obierz, zetrzyj na dużych oczkach i smaż przez kilka minut.
- Dodaj do marchwi sprasowany czosnek, paprykę w proszku i podsmaż całość. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
- Zagotuj wodę w garnku i gotuj łopatkę przez około czterdzieści pięć minut.
- Do garnka dodaj pokrojoną kapustę pekińską i gotuj aż zmięknie.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj kolejne dwie minuty. Na koniec dosyp przesianą mąkę, dobrze wymieszaj całość i zagotuj.
- Gotowy bigos posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl