Z tej kapusty też możesz zrobić smaczny bigos. Będzie o wiele szybszy od tradycyjnego

Tego przepisu mogliście nie znać. Tradycyjny bigos przygotowuje się z kapusty kiszonej i słodkiej. Nie każdy jednak wie, że można go przyrządzić z kapusty pekińskiej. Będzie równie smaczny, jak jego klasyczna wersja.

Przepisów na idealny bigos jest tyle, ilu kucharzy. Można go robić z połączenia kapusty kiszonej i białej. Mało kto wie, że do tego dania nadaje się również kapusta pekińska. Takie danie będzie podobne w smaku, a jego wykonanie zajmie wam mniej czasu niż przygotowanie tradycyjnej potrawy. Podajemy przepis na bigos w niecodziennej odsłonie.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na bigos z kapusty pekińskiej. Będzie szybszy od tradycyjnego

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • pół litra wody,
  • pół kilo łopatki wieprzowej,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • olej roślinny,
  • duża cebula,
  • duża marchew,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • płaska łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • odrobina sosu sojowego.

Kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkiem. Jak ją przygotować, żeby nie była sucha?

Jak przygotować bigos z kapusty pekińskiej? To nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości

Klasyczny bigos przygotowuje się około trzech godzin. Do wykonania poniższego przepisu będziecie potrzebowali zaledwie półtorej godziny.

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją w garnku.
  2. Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż całość co jakiś czas mieszając.
  3. Przygotuj łopatkę. Pokrój ją w kostkę i dodaj do garnka. Smaż wszystko przez około kwadrans. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Marchew obierz, zetrzyj na dużych oczkach i smaż przez kilka minut.
  5.  Dodaj do marchwi sprasowany czosnek, paprykę w proszku i podsmaż całość. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. 
  6. Zagotuj wodę w garnku i gotuj łopatkę przez około czterdzieści pięć minut.  
  7. Do garnka dodaj pokrojoną kapustę pekińską i gotuj aż zmięknie. 
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj kolejne dwie minuty. Na koniec dosyp przesianą mąkę, dobrze wymieszaj całość i zagotuj. 
  9. Gotowy bigos posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Bigos z kapusty pekińskiejTak dawniej robiono bigos. Nie dodawano do niego... kapusty

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: