Ziemniaki wrzucać do zimnej czy wrzącej wody? Oto, jak powinno się je prawidłowo gotować

Ziemniaki często goszczą na polskich stołach, ale ich gotowanie to tylko pozornie proste zadanie. Wiele osób ciągle powtarza ten błąd. Jak poprawnie ugotować ziemniaki? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać.

Ziemniaki stanowią fundament kuchni polskiej. Bardzo często pojawiają się na naszych stołach, są bardzo uniwersalnym produktem - można je łączyć z wieloma potrawami. Można przygotowywać je na wiele sposobów, jednak najczęściej się je gotuje. Jak robić to poprawnie? Oto nasze wskazówki.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Gotowanie ziemniaków to tylko z pozoru łatwe zadanie

Przed gotowaniem ziemniaków warto zapoznać się z kilkoma zasadami, jakich powinno się trzymać. Odpowiednie gotowanie ziemniaków pozwala na zachowanie ich właściwości odżywczych. Ziemniaki zawierają witaminy C, A, E i witaminy z grupy B oraz duże ilości magnezu, potasu i wapnia.

Przede wszystkim liczy się temperatura wody, do której wrzucamy ziemniaki. Powinno się wrzucać je do wrzątku, a nie do zimnej wody. Dzięki temu warzywa nie stracą większości witamin i minerałów. 

Gotować obrane czy w mundurkach? W ten sposób zachowasz więcej witamin

Mimo że obrane ziemniaki gotują się zdecydowanie szybciej, lepiej będzie zostawić je w skórkach. Dzięki temu wszelkie wartościowe składniki nie "uciekną" podczas gotowania. Co ciekawe, obranych kartofli nie powinno się wkładać do wody po to, aby ugotować je później. 

Wodę z gotowania warto wykorzystać do zup i sosów

Wodę z gotowania ziemniaków można zachować i użyć jej do przygotowania zupy. Może również stanowić bazę do różnych sosów. Dlaczego nie warto jej wylewać? Woda z gotowania zawiera uwolnione z warzyw substancje odżywcze i skrobię. Kolejnym jej zastosowaniem, już nie kulinarnym, będzie podlanie roślin - taka woda dobrze nawozi rośliny.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.