Wątróbka wieprzowa - przepis. Będzie delikatna i miękka, ale potraktuj ją jak schabowe

Wątróbka wieprzowa to danie, które ma tylu fanów, ilu sceptyków, ale ci pierwsi zgodnie twierdzą, że odpowiednio przyrządzona wątróbka bije na głowę najlepsze steki. Jak ją zrobić, żeby była delikatna i pozbawiona goryczki? Przyda się patent, który znasz ze schabowych. Nie, nie chodzi o rozbijanie tłuczkiem i panierowanie. Chodzi o relaksująca kąpiel w mleku.
Zobacz wideo

Wątróbka wieprzowa to pomysł na bardzo smaczny, tani i prosty obiad, a odpowiednio przyrządzona potrafi być lepsza niż niejedna pieczeń lub stek. Jednak niestety, z wątróbką trzeba umieć się obejść, ponieważ niepozorne błędy mogą pozbawić ją smaku. Żeby zmiękczyć mięso i usunąć lekką goryczkę, przed usmażeniem warto namoczyć wątróbkę w mleku lub kefirze. Znamy jeszcze sprytny trik na to, żeby nie strzelała podczas smażenia. Oto sprawdzony przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką.

Wątróbka wieprzowa - przepis na tani obiad

Składniki:

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • mleko
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, szczypta majeranku
  • maka pszenna
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój na kawałki. Następnie włóż ją do miski i zalej zimnym mlekiem. Pozostaw na godzinę w lodówce.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Następnie zeszklij ją na patelni. Podsmażoną cebulę zdejmij i odłóż na bok.
  3. Wątróbkę dokładnie osusz ręcznikiem i za pomocą widelca zrób w każdym kawałku kilka płytkich nakłuć. Każdy kawałek dokładnie obtocz w mące z każdej strony.
  4. Patelnię, na której smażyła się cebula, porządnie rozgrzej z dodatkiem tłuszczu. Następnie partiami kładź kawałki wątróbki i podsmażaj ok. minuty z każdej strony, by mięso się "zamknęło". 
  5. Kiedy podsmażysz już wszystkie kawałki, zmniejsz moc palnika, dodaj cebulę i zalej całość wodą lub bulionem (1 szklanka powinna wystarczyć). Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych, a także pieprz i majeranek. Duś całość na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
  6. Po upływie 30 minut sprawdź, czy wątróbka jest miękka. Jeśli tak - dopraw ją solą. Duś kolejne 5 minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.