Pomidorówka z charakterem. Ten jeden składnik zmieni wszystko. Pomysł na gęstą zupę

Pomidorówka to tradycyjna polska zupa, którą gotuje się praktycznie w każdym domu. Przedstawiamy zupę pomidorową, jakiej mogliście nie znać. Zamiast ryżu czy makaronu dodaje się do niej składnik, który wzbogaci jej smak. Chodzi o kaszę gryczaną.

Pomidorowa należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna bogatego smaku. Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. Tym razem proponujemy nieco inne rozwiązanie. Dodajemy do niej kaszę gryczaną. Oto, jak przyrządzić oryginalną zupę pomidorową.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na pomidorówkę z kaszą gryczaną. Unikatowy smak, który z pewnością pokochasz

Do przygotowania pomidorowej z kaszą gryczaną będziesz potrzebował passaty pomidorowej, cebuli i przypraw. Możesz użyć też świeżych pomidorów

Składniki:

  • pół litra passaty pomidorowej,
  • duża cebula,
  • litr wody,
  • pół szklanki kaszy gryczanej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mały jogurt naturalny.

Gotowanie w zmywarce Ugotowała warzywa w zmywarce, uważa to za sposób idealny. Internauci nie wierzą

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w zaledwie kilku krokach

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno cebulę i czosnek.
  2. W garnku rozpuść odrobinę masła i podsmaż w nim cebulę, dodaj czosnek, tymianek i majeranek. Wsyp kaszę i smaż dalej przez kilka minut co chwilę mieszając.
  3. Do garnka wlej wodę i dodaj do niej passatę pomidorową. Wymieszaj dobrze całość i duś do momentu aż kasza zmięknie.
  4. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  5. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii i łyżką jogurtu naturalnego.  

Kapusta kiszona (zdjęcie ilustracyjne) Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To nie pozostawi złudzeń

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej. Zawiera duże ilości białka 

Kasza gryczana posiada wiele cennych składników odżywczych. Zawiera duże ilości białka i magnezu, znajdziemy w niej również wiele składników mineralnych: żelazo, cynk, mangan, potas i witaminy z grupy B. Warto spożywać ją regularnie, ponieważ pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na niezbędne aminokwasy. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: