Pomidorówka z charakterem. Ten jeden składnik zmieni wszystko. Pomysł na gęstą zupę

Pomidorówka to tradycyjna polska zupa, którą gotuje się praktycznie w każdym domu. Przedstawiamy zupę pomidorową, jakiej mogliście nie znać. Zamiast ryżu czy makaronu dodaje się do niej składnik, który wzbogaci jej smak. Chodzi o kaszę gryczaną.

Pomidorowa należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna bogatego smaku. Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. Tym razem proponujemy nieco inne rozwiązanie. Dodajemy do niej kaszę gryczaną. Oto, jak przyrządzić oryginalną zupę pomidorową.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na pomidorówkę z kaszą gryczaną. Unikatowy smak, który z pewnością pokochasz

Do przygotowania pomidorowej z kaszą gryczaną będziesz potrzebował passaty pomidorowej, cebuli i przypraw. Możesz użyć też świeżych pomidorów

Składniki:

  • pół litra passaty pomidorowej,
  • duża cebula,
  • litr wody,
  • pół szklanki kaszy gryczanej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mały jogurt naturalny.

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w zaledwie kilku krokach

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno cebulę i czosnek.
  2. W garnku rozpuść odrobinę masła i podsmaż w nim cebulę, dodaj czosnek, tymianek i majeranek. Wsyp kaszę i smaż dalej przez kilka minut co chwilę mieszając.
  3. Do garnka wlej wodę i dodaj do niej passatę pomidorową. Wymieszaj dobrze całość i duś do momentu aż kasza zmięknie.
  4. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  5. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii i łyżką jogurtu naturalnego.  

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej. Zawiera duże ilości białka 

Kasza gryczana posiada wiele cennych składników odżywczych. Zawiera duże ilości białka i magnezu, znajdziemy w niej również wiele składników mineralnych: żelazo, cynk, mangan, potas i witaminy z grupy B. Warto spożywać ją regularnie, ponieważ pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na niezbędne aminokwasy. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.