Pomidorowa należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna bogatego smaku. Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. Tym razem proponujemy nieco inne rozwiązanie. Dodajemy do niej kaszę gryczaną. Oto, jak przyrządzić oryginalną zupę pomidorową.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na pomidorówkę z kaszą gryczaną. Unikatowy smak, który z pewnością pokochasz
Do przygotowania pomidorowej z kaszą gryczaną będziesz potrzebował passaty pomidorowej, cebuli i przypraw. Możesz użyć też świeżych pomidorów.
Składniki:
- pół litra passaty pomidorowej,
- duża cebula,
- litr wody,
- pół szklanki kaszy gryczanej,
- kilka ząbków czosnku,
- tymianek,
- majeranek,
- bazylia,
- sól i pieprz do smaku,
- mały jogurt naturalny.
Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w zaledwie kilku krokach
Przygotowanie:
- Pokrój drobno cebulę i czosnek.
- W garnku rozpuść odrobinę masła i podsmaż w nim cebulę, dodaj czosnek, tymianek i majeranek. Wsyp kaszę i smaż dalej przez kilka minut co chwilę mieszając.
- Do garnka wlej wodę i dodaj do niej passatę pomidorową. Wymieszaj dobrze całość i duś do momentu aż kasza zmięknie.
- Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
- Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii i łyżką jogurtu naturalnego.
Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej. Zawiera duże ilości białka
Kasza gryczana posiada wiele cennych składników odżywczych. Zawiera duże ilości białka i magnezu, znajdziemy w niej również wiele składników mineralnych: żelazo, cynk, mangan, potas i witaminy z grupy B. Warto spożywać ją regularnie, ponieważ pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na niezbędne aminokwasy.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl