Gołąbki bez ryżu? Przepis sprzed stu lat rozwiewa wątpliwości. Do farszu dodawano zupełnie inny składnik

Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego i ryżu, który następnie zawija się w liście gotowanej kapusty. Nie zawsze tak było! Dawniej do farszu nie dodawano ryżu. Zamieniano go na zupełnie inny składnik.

Gołąbki mają wielu fanów. Potrawa z mięsa mielonego, ryżu i kapusty serwowana jest najczęściej w towarzystwie pomidorowego sosu. Niektórzy gołąbki traktują jako samodzielne danie, inni jedzą je z ziemniakami czy pieczywem. Nie zmienia to jednak faktu, że dawniej farsz do tej potrawy przygotowywano zupełnie inaczej. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora - przepis na zdrowy obiad bez mięsa

Jak zrobić gołąbki? Wypróbuj wersję sprzed stu lat

Dodatek ryżu w gołąbkach sprawia, że danie jest nie tylko bardziej treściwe. Ryż wiąże farsz i sprawia, że gołąbki się nie rozpadają. W czasach międzywojennych zamiast ryżu do mięsa dodawano namoczoną w mleku bułkę. Pieczywo sprawiało, że masa była spójna i łatwiej było utrzymać ją w kapuścianych ryzach. 

Piernik staropolskiMusi poleżakować, aby dojrzeć. Piernik staropolski, czyli świąteczny klasyk

Przepis na gołąbki. Wcale nie potrzebujesz ryżu

Składniki:

  • główka białej kapusty (możesz użyć także włoskiej),
  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • cebula, 
  • jedna bułka (najlepiej czerstwa),
  • jedno jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
  • olej.

Przygotowanie:

Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij z odrobiną soli.

Surowe mięso mielone połącz z podsmażoną cebulką. Dodaj do niego jajko oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką, możesz dodać także odrobinę majeranku. Farsz dokładnie wymieszaj. 

Kapustę sparz. Gdy zmięknie, wyciągnij ją w wrzątku i delikatnie odrywaj liście, aby się nie porwały. Na każdy liść nakładaj niewielkie porcje farszu, a następnie zwijaj w ciasne ruloniki. 

Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Warstwowo układaj surowe gołąbki, a następnie zalej je osoloną wodą lub warzywnym bulionem i gotuj przez około czterdzieści minut. Potrawa będzie gotowa do podania, gdy kapusta zmięknie. 

Więcej o: