Gołąbki mają wielu fanów. Potrawa z mięsa mielonego, ryżu i kapusty serwowana jest najczęściej w towarzystwie pomidorowego sosu. Niektórzy gołąbki traktują jako samodzielne danie, inni jedzą je z ziemniakami czy pieczywem. Nie zmienia to jednak faktu, że dawniej farsz do tej potrawy przygotowywano zupełnie inaczej.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Dodatek ryżu w gołąbkach sprawia, że danie jest nie tylko bardziej treściwe. Ryż wiąże farsz i sprawia, że gołąbki się nie rozpadają. W czasach międzywojennych zamiast ryżu do mięsa dodawano namoczoną w mleku bułkę. Pieczywo sprawiało, że masa była spójna i łatwiej było utrzymać ją w kapuścianych ryzach.
Składniki:
Przygotowanie:
Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij z odrobiną soli.
Surowe mięso mielone połącz z podsmażoną cebulką. Dodaj do niego jajko oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką, możesz dodać także odrobinę majeranku. Farsz dokładnie wymieszaj.
Kapustę sparz. Gdy zmięknie, wyciągnij ją w wrzątku i delikatnie odrywaj liście, aby się nie porwały. Na każdy liść nakładaj niewielkie porcje farszu, a następnie zwijaj w ciasne ruloniki.
Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Warstwowo układaj surowe gołąbki, a następnie zalej je osoloną wodą lub warzywnym bulionem i gotuj przez około czterdzieści minut. Potrawa będzie gotowa do podania, gdy kapusta zmięknie.