Omlet - przepis na śniadanie, które doda sił na cały dzień. Przygotujesz je w pięć minut

Omlet to klasyczne śniadanie, które dodaje energii o poranku. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Do przyrządzenia omleta będziecie potrzebowali jajek, mleka lub wody i odrobiny masła. Podajemy przepis.

Omlety można przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów, dzięki któremu przyrządzenie tego dania nie zajmie więcej niż pięć minut. Będzie potrzebnych tylko kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Chodzi o jajka, mleko i masło.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Omlet. Przepis na klasyczne śniadanie

Jeśli masz w lodówce jajka, masło i odrobinę mleka, możesz przygotować smaczne i pożywne śniadanie. To jeden z najprostszych przepisów, dlatego, aby go wykonać, nie musisz być mistrzem kulinarnym. Przygotowanie omleta zajmie ci nie więcej niż pięć minut. Przedstawiamy proporcje na śniadanie dla jednej osoby.

Składniki:

  • dwa jajka,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki mleka,
  • łyżka masła.

Bigos z kapusty pekińskiejTak dawniej robiono bigos. Nie dodawano do niego... kapusty

Omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski, posól i wlej mleko.
  2. W tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
  3. Roztrzep jajka widelcem w energiczny sposób aż powstanie masa o jednolitej konsystencji.
  4. Wylej ciasto na patelnię i smaż do momentu, kiedy omlet będzie się ścinał od spodu. Przekręcaj patelnię i przekładaj masę tak, aby surowe ciasto mogło się usmażyć.
  5. Omlet będzie gotowy, kiedy całkowicie się zetnie.

Smacznego!

To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnikaTo robisz źle w kuchni według Pascala. Na liście mycie mięsa i obsługa piekarnika

Z czym jeść omlet? Będzie smaczny zarówno na słodko, jak i na słono

Do wytrawnego omleta najlepiej będzie dodać ulubione przyprawy i żółty ser. Aby był ostrzejszy, warto użyć pieprzu cayenne, słodkiej papryki w proszku i kurkumy. Będzie równie smaczny z bazylią, tymiankiem i oregano. Jeśli chodzi o słodką wersję, można podawać go z miodem albo z kremem orzechowym. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: