Zupa krem z pora to świetny pomysł na obiad, kiedy znudziły ci się już pomidorówki i krupniki, albo kiedy masz ochotę zamienić swoją jadalnię w salę najlepszej restauracji. Zupa krem z pora z tego przepisu będzie wyjątkowa - głęboka i aromatyczna a sprawą dodatku, którego raczej w zupie się nie spodziewamy. Chodzi o pewien jesienny owoc, a mianowicie gruszkę. Do tego chipsy z boczku i możesz robić miejsce na półce na nagrodę za najlepszą zupę porową świata.
Zupa krem z pora - przepis na bogato
Składniki:
- 3 większe pory
- 3 niewielkie ziemniaki
- 2 soczyste gruszki
- ok. 1,3 l lekkiego rosołu lub bulionu, najlepiej warzywnego
- sól, pieprz, curry'masło do smażenia
- 100 ml śmietanki kremówki
- kilka plastrów wędzonego boczku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i gruszki obierz. Następnie pokrój na kawałki (z gruszek oczywiście wytnij gniazda nasienne). Pory (białe części) pokrój w półplasterki.
- Przygotuj garnek i porządnie rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pory i gruszki i podsmażaj ok. 3 minut. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj kolejne 4-5 minut.
- Podsmażone składniki zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 30-35 minut. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i płaską łyżeczką curry.
- Zalej śmietanką i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
- Plastry boczku wytop na suchej patelni, aż będą chrupiące.
Zupę podawaj w towarzystwie chrupiących kawałków boczku lub grzanek.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.