Pierniczenie czas zacząć, czyli przepis na najlepszą świąteczną przekąskę. Nie zapomnij o lukrze!

Przepis na pierniki to prawdziwa klasyka! Słodkie korzenne ciasteczka sowicie oblane słodką pomadą niezmiennie tworzą bożnonarodzeniowy klimat. Zacznij pierniczyć już teraz, ciasteczka potrzebują bowiem trochę czasu, by smakować wyśmienicie.

Bożonarodzeniowy klimat bez słodkich pierniczków? Niemożliwe! Niewielkie korzenne ciastka w kształcie choinek, reniferów, czy gwiazdek to ulubiony przysmak wszystkich łasuchów. Ich przygotowanie można zacząć już w listopadzie i powoli wprowadzać do swojej kuchni świąteczny nastrój.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Przepis na pierniki. Korzenne ciasteczka przygotuj już w listopadzie

Z reguły świeżo wypieczone ciasto piernikowe jest dosyć twarde. Dlatego zaleca się, aby przygotowywać je z wyprzedzeniem. Dzięki temu zdążą nieco zmięknąć i nabrać wyjątkowego korzennego aromatu.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • cztery łyżki miodu, 
  • 1/4 szklanki mleka,
  • jajko,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • przyprawy korzenne lub mieszanka przypraw do piernika,
  • lukier,
  • ozdoby.

Piernik staropolskiMusi poleżakować, aby dojrzeć. Piernik staropolski, czyli świąteczny klasyk

Rozpoczynamy pierniczenie! Do przygotowywania możesz zaangażować najmłodszych

Przygotowywanie pierników rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawami korzennymi. 

Następnie do mąki dodaj cukier oraz miękkie masło. Wbij także jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Mleko podgrzej w rondelku i stopniowo dodawaj do masy przez cały czas zagniatając piernikowe ciasto. Gdy będzie elastyczne, rozwałkuj je. 

Z rozwałkowanego ciasta wycinaj pojedyncze ciastka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około kwadrans. 

Gotowe ciastka wyciągnij z piekarnika i wystudź. Następnie możesz puścić wodze fantazji i przyozdobić pierniczki kolorowym lukrem i jadalnymi ozdobami. 

Rogale świętomarcińskie można już kupić w dyskontach i marketachGdzie kupić rogale świętomarcińskie? Przysmak pojawił się już w marketach

Więcej o: