Bożonarodzeniowy klimat bez słodkich pierniczków? Niemożliwe! Niewielkie korzenne ciastka w kształcie choinek, reniferów, czy gwiazdek to ulubiony przysmak wszystkich łasuchów. Ich przygotowanie można zacząć już w listopadzie i powoli wprowadzać do swojej kuchni świąteczny nastrój.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Z reguły świeżo wypieczone ciasto piernikowe jest dosyć twarde. Dlatego zaleca się, aby przygotowywać je z wyprzedzeniem. Dzięki temu zdążą nieco zmięknąć i nabrać wyjątkowego korzennego aromatu.
Składniki:
Przygotowywanie pierników rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawami korzennymi.
Następnie do mąki dodaj cukier oraz miękkie masło. Wbij także jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Mleko podgrzej w rondelku i stopniowo dodawaj do masy przez cały czas zagniatając piernikowe ciasto. Gdy będzie elastyczne, rozwałkuj je.
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj pojedyncze ciastka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około kwadrans.
Gotowe ciastka wyciągnij z piekarnika i wystudź. Następnie możesz puścić wodze fantazji i przyozdobić pierniczki kolorowym lukrem i jadalnymi ozdobami.