Klienci Biedronki sięgają po tańszy cukier. Nie jest produkowany z buraków i nie pochodzi z Polski

Podwyżki cen żywności nie ominęły także cukru. W jednym z dyskontów pojawiła się jednak oferta, która zwróciła uwagę klientów. Sprowadzony z Portugalii cukier co prawda nie został wyprodukowany z buraków, ale ze względu na niską cenę szybko zyskał popularność.

W tym roku ceny cukru poszybowały w górę. Przerażeni klienci polowali na promocje, a sklepy wprowadzały ograniczenia w sprzedaży tego produktu. Pojawiły się nawet oszustwa na cukier, a jeden z mieszkańców województwa podlaskiego stracił przez to ponad tysiąc złotych. Teraz w jednym ze sklepów pojawiła się oferta, która zainteresowała kupujących. 

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora - przepis na zdrowy obiad bez mięsa

Cukier z Portugalii tańszy niż rodzimy wyrób

Choć sklepy już nie cukru nie reglamentują, za ten produkt trzeba zapłacić znacznie więcej niż przed rokiem. Jak podaje portal money.pl "od września 2021 roku do września 2022 roku cena cukru wzrosła ponad dwukrotnie". Rok temu cena kilograma cukru oscylowała w okolicach trzech złotych. Obecnie wartości osiągają pułap nawet ośmiu złotych. Jak się okazuje, wysokie ceny sprawiły, że sklepy zaczęły rozważać sprowadzanie tego produktu z zagranicy. 

Portal wiadomoscihandlowe.pl poinformował, że w sieci sklepów Biedronka pojawił się wyrób sprowadzany z Portugalii. Nie jest to jednak cukier wytwarzany z buraków, ale rafinowany cukier trzcinowy. 

Sieć sklepów tłumaczy, że to odpowiedź na potrzeby klientów

Portal money.pl wyliczył, że kilogram cukru trzcinowego kosztuje o 50 groszy mniej niż wytwarzany z buraków cukrowych produkt polskiej marki. 

- Robimy wszystko, aby nasi klienci mogli stale sięgać po niezbędne produkty podstawowej potrzeby. Cukier trzcinowy z Portugalii trafił do sklepów sieci w okresie przejściowych komplikacji związanych z dostępnością cukru białego - mówi w rozmowie z portalem wiadomoscihandlowe.pl Adrian Petruk z sieci sklepów Biedronka, która należy do portugalskiej grupy Jeronimo Martins.

Cukier trzcinowy można tu spotkać dość rzadko

Do tej pory rafinowany cukier trzcinowy nie był w naszym kraju popularny. I nawet kiedy ceny rodzimego wyrobu rosły, nie spodziewano się zagrożenia związanego z importem z zagranicy. Mówił o tym m.in. Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce, który jako powód wskazywał m.in. wysokie ceny transportu. 

Do tego dochodzą normy jakościowe, które obowiązują w Unii Europejskiej. Cukier trzcinowy w nieznacznych ilościach był i będzie na naszym rynku, ale nie wydaje mi się, aby wzrost cen cukru białego z buraków cukrowych wiązał się ze szczególnie dużymi wzrostami sprzedaży cukru trzcinowego

- mówi cytowany przez Wiadomości Handlowe

Adam Petruk dodaje, że choć portugalski wyrób jest wśród klientów Biedronki popularny, sieć nie planuje kolejnych dostaw tego produktu. 

Piernik staropolskiMusi poleżakować, aby dojrzeć. Piernik staropolski, czyli świąteczny klasyk

Więcej o: