Kotlety mielone to jedno z fundamentalnych dań kuchni polskiej. Przyrządza się je na wiele różnych sposobów. Robi się je zarówno z wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. Przedstawiamy przepis na mielone wieprzowe - składnik, który sprawi, że będą wyjątkowo soczyste i zachowają odpowiednią konsystencję to mleko. Oto, jak je przygotować.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na kotlety mielone - z tym składnikiem będą miały wyjątkowy smak
Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego),
- duża czerstwa bułka,
- pół szklanki mleka,
- mała cebula starta na tarce,
- duże jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Zalej bułkę podgrzanym mlekiem. Powinna się namaczać około dwadzieścia minut.
- Włóż do miski zmielone mięso, startą cebulę, wbij jajko, dodaj namoczoną bułkę. Całość posól i dodaj pieprzu.
- Wyrabiaj masę rękami aż nie będzie przywierała do dłoni i uzyska odpowiednią elastyczność.
- Formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety z obu stron aż się zarumienią. Pod koniec smażenia przykryj patelnię i podduś kotlety przez chwilę.
- Przekładaj usmażone kotlety na talerz.
Smacznego!
Z czym serwować kotlety mielone? Najlepiej będą smakowały z surówkami
Kotlety mielone świetnie komponują się z surówką z kapusty, buraczkami, utartą marchewką i gotowanymi ziemniakami. Będą smakowały równie dobrze z sałatą, kluskami śląskimi i kopytkami. Inną smaczną propozycją będzie podanie ich z marchewką z groszkiem i koperkiem. Poza tym kotlety mielone można użyć do własnoręcznie robionych burgerów.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl