• Link został skopiowany

Kotlety mielone. Zastosuj tę prostą metodę, a będą naprawdę soczyste. Podajemy przepis

Kotlety mielone można przygotowywać na wiele sposobów i z różnych rodzajów mięs. Można użyć drobiu, wołowiny albo wieprzowiny. Jak zrobić mielone, aby były soczyste? Wystarczy dodać namoczoną czerstwą bułkę. Podajemy przepis.
Kotlety mielone
Fot. Pexels

Kotlety mielone to jedno z fundamentalnych dań kuchni polskiej. Przyrządza się je na wiele różnych sposobów. Robi się je zarówno z wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. Przedstawiamy przepis na mielone wieprzowe - składnik, który sprawi, że będą wyjątkowo soczyste i zachowają odpowiednią konsystencję to mleko. Oto, jak je przygotować.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na kotlety mielone - z tym składnikiem będą miały wyjątkowy smak

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego),
  • duża czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • mała cebula starta na tarce,
  • duże jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zalej bułkę podgrzanym mlekiem. Powinna się namaczać około dwadzieścia minut.
  2. Włóż do miski zmielone mięso, startą cebulę, wbij jajko, dodaj namoczoną bułkę. Całość posól i dodaj pieprzu.
  3. Wyrabiaj masę rękami aż nie będzie przywierała do dłoni i uzyska odpowiednią elastyczność.
  4. Formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety z obu stron aż się zarumienią. Pod koniec smażenia przykryj patelnię i podduś kotlety przez chwilę.
  6. Przekładaj usmażone kotlety na talerz.

Smacznego!

Z czym serwować kotlety mielone? Najlepiej będą smakowały z surówkami 

Kotlety mielone świetnie komponują się z surówką z kapusty, buraczkami, utartą marchewką i gotowanymi ziemniakami. Będą smakowały równie dobrze z sałatą, kluskami śląskimi i kopytkami. Inną smaczną propozycją będzie podanie ich z marchewką z groszkiem i koperkiem. Poza tym kotlety mielone można użyć do własnoręcznie robionych burgerów.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: