Przepis na lukier jest chyba najprostszą recepturą wśród wszystkich domowych słodyczy i zawiera jedynie dwa składniki - cukier puder i wodę. Czasami wodę miesza się z sokiem z cytryny lub pomarańczy, my dziś jednak mamy dla ciebie podstawową wersję lukru, który najlepiej sprawdzi się do dekoracji domowych drożdżówek lub rogali świętomarcińskich. Żeby lukier wyszedł idealny, a składniki łatwo się połączyły, użyj ciepłej wody. Podobnie ciepłe powinny być wypieki - wówczas lukier szybko zastygnie.
Składniki:
(2 łyżki wody możesz zastąpić sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne)
Tak przygotowanym lukrem udekoruj swoje wypieki wtedy, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Wówczas lukier szybciej zgęstnieje.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.