Lukier - przepis jak z marcińskich rogali. To tylko dwa składniki, ale ważna jest temperatura

Lukier to nieodłączny dodatek do pączków, pierniczków oraz domowych rogali świętomarcińskich. Przepis na lukier jest banalny, ale żeby wyszedł gładki, warto dopilnować temperatury, zarówno wody, jak również wypieków, które chcemy udekorować.
Zobacz wideo

Przepis na lukier jest chyba najprostszą recepturą wśród wszystkich domowych słodyczy i zawiera jedynie dwa składniki - cukier puder i wodę. Czasami wodę miesza się z sokiem z cytryny lub pomarańczy, my dziś jednak mamy dla ciebie podstawową wersję lukru, który najlepiej sprawdzi się do dekoracji domowych drożdżówek lub rogali świętomarcińskich. Żeby lukier wyszedł idealny, a składniki łatwo się połączyły, użyj ciepłej wody. Podobnie ciepłe powinny być wypieki - wówczas lukier szybko zastygnie.

Lukier - przepis na dekorację każdego słodkiego wypieku

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody

(2 łyżki wody możesz zastąpić sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne)

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej cukier puder tak, by nie było w nim żadnych grudek.
  2. Do cukru dodaj wodę (powinna być ciepła) i zacznij mieszać, by uzyskać jednolitą masę.
  3. Jeśli uważasz, że lukier jest za gęsty - dodaj łyżkę wody, jeśli z kolei uważasz, że jest zbyt rzadki, dosyp odrobinę cukru pudru.

Tak przygotowanym lukrem udekoruj swoje wypieki wtedy, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Wówczas lukier szybciej zgęstnieje.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.