Z kopytek znów zrobił się budyń? To nie zbyt długie gotowanie, ale błąd w przygotowaniu ciasta

Kopytka to jedna z uwielbianych potraw. I trudno się dziwić! Są tanie i łatwe do zrobienia, smakują też świetnie z różnymi dodatkami. Są jednak pewne pułapki, które mogą sprawić, że kopytka będą zbyt miękkie. Jak temu zapobiec?

Kopytka to potrawa, która świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. To także świetne danie typu zero waste - zamiast wyrzucać nadwyżkę ugotowanych ziemniaków, można przygotować z nich popularne kluski. I chociaż nie jest to trudne zadanie, małe potknięcie na etapie robienia ciasta może sprawić, że kopytka będą zbyt miękkie i rozpadną się podczas gotowania.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Kopytka rozpadają się podczas gotowania? Tu może leżeć problem

Choć rzeczywiście czasem zbyt długi czas gotowania może sprawić, że kluski się rozgotują, znacznie częściej problem leży w przygotowaniu ciasta. 

Robienie kopytek najlepiej rozpocząć od wyboru odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te typu C - o największej zawartości skrobi. A jeśli mowa o ziemniakach, po ugotowaniu nie należy mielić ich maszynką. Aby przygotować z nich kopytka, wystarczy rozgnieść je tłuczkiem, lub choćby widelcem.

Kolejnym krokiem jest dodanie odpowiedniej mąki. Ugotowane ziemniaki najlepiej połączyć z mąką pszenną. Dzięki zawartości glutenu masa stanie się elastyczna i zwarta. Ciasto należy wyrabiać dość krótko - powinno być sprężyste i zwarte. Jeśli zrobi się zbyt klejące, można dodać do niego odrobinę skrobi ziemniaczanej.

Przepis na kopytka. Dzięki niemu zawsze wychodzą idealne

Składniki:

  • kilogram ugotowanych i osolonych ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • dwie łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ugniatamy je tłuczkiem na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę pszenną oraz jajko i sól. Całość ugniatamy na elastyczne ciasto. 

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rolujemy fragmenty ciasta i ucinamy z nich około dwucentymetrowe fragmenty.

W garnku wstawiamy wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli, a następnie wrzuć porcję kopytek. Gotuj pod przykryciem przez około trzy minuty. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, są gotowe. 

Kopytka można podawać zarówno na słono - jako dodatek do gulaszu lub sosu, jak i na słodko - ze śmietaną i cukrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.