-
Haps
-
Jak przygotować
- Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy z efektem wow - takich pączków na pewno nie jedliście
Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy z efektem wow - takich pączków i pieczeni na pewno nie jedliście
Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga już XVI wieku. Niestety, obecnie na naszych stołach spotyka się ją dużo rzadziej, najczęściej z okazji 11 listopada. Wielka szkoda, ponieważ gęsina jest nie tylko zdrowym, ale przede wszystkim smacznym mięsem. Dziś mamy dla was trzy przepisy na gęsinę, między innymi wytrawne pączki, którymi zajadali się warszawiacy jeszcze przed wojną.
Gęsinę jemy zdecydowanie zbyt rzadko, a wielka szkoda, bo przepisy na dania z gęsi są wyjątkowe i mają tę "staropolską elegancję". Dziś podpowiemy, co można przyrządzić z gęsiny na Świętego Marcina, by zaskoczyć domowników i przenieść się w czasie do smaków przedwojennej Warszawy.
Gęś faszerowana kaszą i borowikami
Składniki:
- cała gęś o wadze ok. 4 kg
- marynata: 6 ząbków czosnku, 3 łyżki soli. 1,5 łyżki majeranku, 1,5 łyżki pieprzu
Farsz:
- 200 g białej kaszy gryczanej
- duża garść suszonych borowików
- 2 niewielkie cebule (mogą być szalotki)
- ok. 30 g wątróbki gęsiej lub drobiowej
- 250 ml rosołu lub bulionu
- 1 jajko
- sól, pieprz, suszony tymianek
Sposób wykonania:
- Czosnek drobno posiekaj i utrzyj razem z solą i resztą przypraw. Gęś osusz ręcznikiem papierowym i dokładnie ją natrzyj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Gęś może marynować się całą noc.
- Grzyby rozkrusz w dłoniach i wsyp je do miski. Następnie zalej je zimną wodą, by napęczniały. Następnie całość przelej do garnka i zagotuj. Możesz dodać kilka listków laurowych i odrobinę soli. Po kilku minutach gotowania, wyłów grzyby łyżką cedzakową (nie wylewaj wywaru). Grzyby pokrój na małe kawałki.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę tłuszczu. Następnie dodaj posiekane cebulę, a kiedy się zeszklą - dołóż grzyby. Podsmażaj całość kilka minut, następnie wsyp przepłukaną kaszę. Zmniejsz ogień i dopraw do smaku tymiankiem.
- Wątróbkę drobno posiekaj i dołóż na patelnię. Podsmażaj całość, aż wątróbka zmieni kolor. Następnie wlej wywar z grzybów i gotuj całość na wolnym ogniu. Kiedy kasza będzie pęcznieć - dolewaj po odrobinie bulion. Pod koniec lekko osól.
- Kiedy kasza będzie już miękka, pozostaw farsz do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodny - wbij jajko i całość wyrób tak, jak masę na mielone.
- Gęś wyjmij z lodówki i nadziej ją farszem. Następnie "zaszyj" mięso przy użyciu wykałaczek.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Gęś piersią ułożoną do dołu włóż do głębokiej brytfanny lub specjalnej gęsiarki, jeśli ją posiadasz. Następnie owiń ją folią aluminiową i piecz przez 2 godziny.
- Po upływie tego czasu, ostrożnie wyjmij brytfannę z piekarnika i odwróć gęś na drugą stronę. Przy okazji polej ją wytopionym tłuszczem i dalej piecz, tym razem bez przykrycia w 170 stopniach. Piecz przez ok. 1,5 godziny, co 30 minut polewając mięso wytapiającym się tłuszczem.
- Kiedy gęś się już upiecze, pozostaw ją na 20 minut by odpoczęła, a wszystkie soki zawarte w mięsie delikatnie stężały.
Pączki z gęsiną
Ciasto na pączki:
- 100 g mąki pszennej
- 450 ml letniego mleka
- 60 g świeżych drożdży
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- pół szklanki oleju
- 80 g cukru
Farsz:
- 500 g ugotowanej i zmielonej gęsiny, najlepiej w proporcjach pół na pół mięso z udek i wątróbkę
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, tymianek
- opcjonalnie: kieliszek koniaku
Sposób wykonania:
- Przygotowanie zacznij oczywiście od rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, rozetrzyj je z płaską łyżką cukru, wsyp trochę mąki i wlej szklankę mleka. Dokładnie zamieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj jajka i żółtka oraz resztę mleka, a także pozostałą część cukru i ostrożnie wlewaj rozczyn. Podczas wlewania mieszaj ręką, bądź drewnianą szpatułką. Na samym końcu wlej olej. i zacznij wyrabianie ciasta. Kiedy będzie z łatwością odchodzić od ręki, przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno rosnąć do momentu, aż przynajmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z udek i wątróbki zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli używasz mięsa z rosołu, sprawdź, czy do kawałków mięsa nie przykleiły się przyprawy typu liście laurowe. Wówczas wątróbkę pokrój na małe kawałki i razem z cebulą usmaż na patelni. Zmielone mięso przełóż do miski.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj do miski z mięsem. Dodaj także do smaku sól, pieprz, tymianek, czosnek oraz koniak. Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj.
- Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywaj niewielkie kawałki i spłaszcz je w dłoniach. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z gęsiny i szczelnie zalep. Tak przygotowane pączki odłóż jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj duży rondel lub garnek i rozgrzej w nim tłuszcz do głębokiego smażenia. Wrzucaj pączki partiami i smaż, aż z obu stron będą rumiane. Następnie wyłóż je na ręcznik papierowy i kiedy nieco przestygną, udekoruj je startym parmezanem lub innym twardym serem.
Wskazówka: Jeśli boisz się, że farsz wyjdzie za suchy, dodaj do masy chochelkę wywaru, w którym gotowało się mięso.
Pieczona pierś z gęsi z jabłkami i tymiankiem
Składniki:
- 2 piersi gęsi ze skórą
- 2 małe, kwaśne jabłka
- 2 niewielkie cebule (mogą być szalotki)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób wykonania:
- Zacznij od nacięcia skóry. Ostrym nożem wykonaj płytkie nacięcia we wzór szachownicy.
- Do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj miód i przyprawy. Całość wymieszaj i dokładnie natrzyj marynatą mięso.
- Naczynie z mięsem szczelnie owiń folią aluminiową i włóż na całą noc do lodówki.
- Przed włożeniem do piekarnika, gęś powinna nabrać temperatury pokojowej, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij ją z lodówki.
- Cebulę pokrój w piórka, a jabłka w plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego i połóż na nich mięso. Naczynie szczelnie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok. 45 minut
- Po godzinie zdejmij pokrywkę z naczynia i polej mięso wytopionym tłuszczem. Piecz rzez kolejne 30 minut, aż skórka apetycznie się zarumieni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.