Czasem podczas gotowania ziemniaki ciemnieją i przybierają nieapetyczny wygląd. Dzieje się tak po ich obraniu - enzym, który w nich się znajduje reaguje z powietrzem. Nazywa się oksydaza polifenolowa i odpowiada za brązowienie tkanek roślin po ich mechanicznym uszkodzeniu.
Kiedy ziemniaki szarzeją podczas gotowania, ich smak pozostaje praktycznie bez zmian. Nie prezentują się jednak bardzo apetycznie, dlatego lepiej zapobiegać ich ciemnieniu. Jak to zrobić?
Ziemniaki od razu po obraniu dobrze jest zalać zimną wodą. Dzięki temu unikniemy szarzeniu kartofli. Lepiej nie trzymać ich w wodzie zbyt długo, ponieważ może to pozbawić je skrobi i zmienić ich smak.
Starte ziemniaki potrafią bardzo szybko poszarzeć. Istnieje kilka sposobów na ich ciemnienie. Jednym z nich będzie dodanie soku z cytryny. Trzeba jednak uważać, aby nie użyć zbyt dużej ilości soku, aby nie zmienił smaku placków ziemniaczanych.
Kolejnym sposobem będzie dodanie do ziemniaków śmietany. Wystarczy niewielka jej ilość, aby ciasto nie pociemniało w bardzo szybkim tempie. Poza tym można użyć mąki pszennej albo ziemniaczanej i posypać nią starte ziemniaki. Dzięki temu ziemniaki nie będą bezpośrednio narażone na działanie powietrza. Kiedy już przygotowuje się masę na placki po prostu wystarczy wymieszać mąkę razem z innymi produktami.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl