Lane kluski - przepis tradycyjny, z którym odkryjecie smak dzieciństwa. Łatwe wykonanie

Lane kluski to przede wszystkim ulubiona potrawa dzieci. Są lekkostrawne, delikatne w smaku i świetnie komponują się z rosołem. Przedstawiamy tradycyjny przepis, który pomoże wam przyrządzić idealne danie.

Lane kluski to tradycyjna polska potrawa, którą robi się jedynie z jajek, mąki, wody i soli. Mogą doskonale zastąpić makaron i ryż. Kluski są dość proste w przygotowaniu, najważniejsze jednak jest uzyskanie odpowiedniej gęstości ciasta. Jak zrobić klasyczne lane kluski? Przedstawiamy bardzo łatwy przepis.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na lane kluski. Bardzo proste wykonanie

Ciasto na lane kluski można przelewać przez sito - jest to jedna ze staropolskich metod ich przygotowywania. Wykonanie klusek zajmie ci zaledwie kilka minut. 

Składniki:

  • trzy jajka,
  • cztery łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski.
  2. Dodaj kilka łyżek mąki.
  3. Mieszaj całość energicznie widelcem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dolać do niego troszkę wody i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Zagotuj wodę w garnku.
  5. Wlewaj masę stopniowo wąskim strumieniem na gotującą się wodę.
  6. Gotuj kluski przez około jedną minutę.
  7. Wyciągaj je z garnka łyżką cedzakową.
  8. Jeżeli gotujesz kluski na zupie, nabieraj razem z wywarem i nakładaj chochlą na talerze.

Smacznego!

Lane kluski można robić na rosole, pomidorówce albo mleku

Lane kluski zazwyczaj robi się na rosole - idealnie zastępują makaron. Inna popularna polska zupa, z którą świetnie się komponują, to pomidorówka. Poza tym niektórzy lubią jeść lane kluski na mleku. W tym przypadku można do nich dolać odrobinę miodu i dosypać cynamonu - w takiej formie mogą stać się dobrym śniadaniem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA