Lane kluski to tradycyjna polska potrawa, którą robi się jedynie z jajek, mąki, wody i soli. Mogą doskonale zastąpić makaron i ryż. Kluski są dość proste w przygotowaniu, najważniejsze jednak jest uzyskanie odpowiedniej gęstości ciasta. Jak zrobić klasyczne lane kluski? Przedstawiamy bardzo łatwy przepis.
Ciasto na lane kluski można przelewać przez sito - jest to jedna ze staropolskich metod ich przygotowywania. Wykonanie klusek zajmie ci zaledwie kilka minut.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Lane kluski zazwyczaj robi się na rosole - idealnie zastępują makaron. Inna popularna polska zupa, z którą świetnie się komponują, to pomidorówka. Poza tym niektórzy lubią jeść lane kluski na mleku. W tym przypadku można do nich dolać odrobinę miodu i dosypać cynamonu - w takiej formie mogą stać się dobrym śniadaniem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl