Babcine sposoby na smaczniejsze dania to klasyk każdego domu. Kto jednak słyszał o gotowanych orzechach, które gwarantują powodzenie potrawy? Jeśli nie znasz tego sposobu koniecznie sprawdź i wypróbuj.
Fot. Shutterstock, 5PH
REKLAMA
REKLAMA
Tradycyjne patenty stosowane za czasów naszych babć to coś, co warto pamiętać i przekazywać kolejnym pokoleniom. Bo kto lepiej zna się na kuchni jak nie one? Katarzyna z kanału YouTube "Przepisy od Katarzyny" pokazała przepis na wyśmienitą sałatkę. Recepturę i sekret z gotowanymi orzechami opowiedziała jej babcia. Teraz wie o nim ponad 20 milionów osób, bo właśnie tyle obejrzało jej film, w którym pokazuje ten przepis. Liczby mówią same za siebie i danie to zbiera same pozytywne komentarze. Przy takim przepisie nie można przejść obojętnie.
REKLAMA
Sałatka ziemniaczano-buraczana przepis babci
Składniki
120 g orzechów włoskich,
2 buraki,
4 ziemniaki,
2 jajka,
200 ml oleju,
100 ml mleka,
2 łyżeczki musztardy,
szczypta soli,
sok z połowy cytryny,
pieprz,
500 ml wody,
200 g fileta śledziowego.
Sposób przygotowania
Wodę wlej do garnka lub głębokiej patelni i zagotuj. Następnie nie obierając orzechów z łupinek wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.
Buraki przemyj, umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości.
Ziemniaki również umyj, nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
Jajka umieść w garnuszku i ugotuj na twardo.
Orzechy wyłów z wody i pozostaw do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest wyłupienie ich. W tym pomoże ci trochę siły i nożyk. Dzięki wcześniejszemu zagotowaniu proces ten jest szybszy i łatwiejszy.
Do wysokiego naczynia wlej olej i mleko, a następnie połącz z sobą za pomocą miksera. Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z połówki cytryny. Ponownie zmiksuj do osiągnięcia gęstego sosu.
Ugotowane buraki i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Orzechy poszatkuj na drobne kawałeczki. Filet śledziowy pokrój w cienkie plastry.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Z jajek usuń skorupkę i zetrzyj na tarce.
Teraz czas na poskładanie wszystkiego w całość. Na dnie większej miski ułóż śledzie, następnie kolejno rozkładając po całej powierzchni cebulę, ziemniaki, połowę sosu, orzechy, buraki i drugą część sosu. Górę udekoruj startymi jajkami.
Po ułożeniu wszystkich składników wstaw sałatkę do lodówki na około 2 godziny.