-
Haps
-
Jak przygotować
- Wrzuć orzechy do wrzącej wody, a zrobisz najlepszą sałatkę. To sprawdzony przepis prosto od babci
Wrzuć orzechy do wrzącej wody, a zrobisz najlepszą sałatkę. To sprawdzony przepis prosto od babci
Babcine sposoby na smaczniejsze dania to klasyk każdego domu. Kto jednak słyszał o gotowanych orzechach, które gwarantują powodzenie potrawy? Jeśli nie znasz tego sposobu koniecznie sprawdź i wypróbuj.
Tradycyjne patenty stosowane za czasów naszych babć to coś, co warto pamiętać i przekazywać kolejnym pokoleniom. Bo kto lepiej zna się na kuchni jak nie one? Katarzyna z kanału YouTube "Przepisy od Katarzyny" pokazała przepis na wyśmienitą sałatkę. Recepturę i sekret z gotowanymi orzechami opowiedziała jej babcia. Teraz wie o nim ponad 20 milionów osób, bo właśnie tyle obejrzało jej film, w którym pokazuje ten przepis. Liczby mówią same za siebie i danie to zbiera same pozytywne komentarze. Przy takim przepisie nie można przejść obojętnie.
Sałatka ziemniaczano-buraczana przepis babci
Składniki
- 120 g orzechów włoskich,
- 2 buraki,
- 4 ziemniaki,
- 2 jajka,
- 200 ml oleju,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypta soli,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- 500 ml wody,
- 200 g fileta śledziowego.
Sposób przygotowania
- Wodę wlej do garnka lub głębokiej patelni i zagotuj. Następnie nie obierając orzechów z łupinek wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.
- Buraki przemyj, umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości.
- Ziemniaki również umyj, nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
- Jajka umieść w garnuszku i ugotuj na twardo.
- Orzechy wyłów z wody i pozostaw do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest wyłupienie ich. W tym pomoże ci trochę siły i nożyk. Dzięki wcześniejszemu zagotowaniu proces ten jest szybszy i łatwiejszy.
- Do wysokiego naczynia wlej olej i mleko, a następnie połącz z sobą za pomocą miksera. Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z połówki cytryny. Ponownie zmiksuj do osiągnięcia gęstego sosu.
- Ugotowane buraki i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy poszatkuj na drobne kawałeczki. Filet śledziowy pokrój w cienkie plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Z jajek usuń skorupkę i zetrzyj na tarce.
- Teraz czas na poskładanie wszystkiego w całość. Na dnie większej miski ułóż śledzie, następnie kolejno rozkładając po całej powierzchni cebulę, ziemniaki, połowę sosu, orzechy, buraki i drugą część sosu. Górę udekoruj startymi jajkami.
- Po ułożeniu wszystkich składników wstaw sałatkę do lodówki na około 2 godziny.