Wrzuć orzechy do wrzącej wody, a zrobisz najlepszą sałatkę. To sprawdzony przepis prosto od babci

Babcine sposoby na smaczniejsze dania to klasyk każdego domu. Kto jednak słyszał o gotowanych orzechach, które gwarantują powodzenie potrawy? Jeśli nie znasz tego sposobu koniecznie sprawdź i wypróbuj.

Tradycyjne patenty stosowane za czasów naszych babć to coś, co warto pamiętać i przekazywać kolejnym pokoleniom. Bo kto lepiej zna się na kuchni jak nie one? Katarzyna z kanału YouTube "Przepisy od Katarzyny" pokazała przepis na wyśmienitą sałatkę. Recepturę i sekret z gotowanymi orzechami opowiedziała jej babcia. Teraz wie o nim ponad 20 milionów osób, bo właśnie tyle obejrzało jej film, w którym pokazuje ten przepis. Liczby mówią same za siebie i danie to zbiera same pozytywne komentarze. Przy takim przepisie nie można przejść obojętnie.

Sałatka ziemniaczano-buraczana przepis babci

Składniki

  • 120 g orzechów włoskich,
  • 2 buraki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szczypta soli,
  • sok z połowy cytryny,
  • pieprz,
  • 500 ml wody,
  • 200 g fileta śledziowego.

Sposób przygotowania

  1. Wodę wlej do garnka lub głębokiej patelni i zagotuj. Następnie nie obierając orzechów z łupinek wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.
  2. Buraki przemyj, umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości.
  3. Ziemniaki również umyj, nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
  4. Jajka umieść w garnuszku i ugotuj na twardo.
  5. Orzechy wyłów z wody i pozostaw do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest wyłupienie ich. W tym pomoże ci trochę siły i nożyk. Dzięki wcześniejszemu zagotowaniu proces ten jest szybszy i łatwiejszy.
  6. Do wysokiego naczynia wlej olej i mleko, a następnie połącz z sobą za pomocą miksera. Następnie dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z połówki cytryny. Ponownie zmiksuj do osiągnięcia gęstego sosu.
  7. Ugotowane buraki i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  8. Orzechy poszatkuj na drobne kawałeczki. Filet śledziowy pokrój w cienkie plastry.
  9. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Z jajek usuń skorupkę i zetrzyj na tarce.
  10. Teraz czas na poskładanie wszystkiego w całość. Na dnie większej miski ułóż śledzie, następnie kolejno rozkładając po całej powierzchni cebulę, ziemniaki, połowę sosu, orzechy, buraki i drugą część sosu. Górę udekoruj startymi jajkami.
  11. Po ułożeniu wszystkich składników wstaw sałatkę do lodówki na około 2 godziny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.