Gołąbki babci Marysi to niebo w gębie. Bez mięsa, za to wypchane po brzegi kaszą i ziemniakami. Lepszych nie jadłeś

Gołąbki z babcinego przepisu zawsze wychodzą wyśmienite. Babcia Marysia pokazała, jak kiedyś je przygotowywała. Spróbujesz ich raz i przepadniesz. Tego przepisu nie da się podrobić.

Tomasz Strzelczyk to kucharz, który na swoim kanale na YouTube zaprasza wyjątkowych gości do wspólnego gotowania. Już kilkakrotnie jego gościnią była babcia Marysia, którą internauci pokochali, a jej przepis na postne gołąbki bez mięsa podbił niejedno serce. Ten przepis ma już kilkadziesiąt lat, a smak dalej jest oryginalny i niezapomniany.

Gołąbki bez mięsa - przepis babci Marysi

Składniki:

  • pół kilo kaszy jęczmiennej grubej,
  • pół kilo surowych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • garść suszonych grzybów,
  • pół litra bulionu warzywnego + woda z parzenia liści,
  • masło do smażenia,
  • 1 kapusta,
  • sól,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, dosyp soli i wlej odrobinę oleju. Dzięki temu, że w wodzie znajduje się tłuszcz liście kapusty będą lepiej odchodzić.
  2. Z kapusty wytnij głąb i tak wyciętą wsadź do garnka. Pamiętaj aby umiejscowić ją otworem do dna. Przykryj przykrywką i gotuj około 10 minut.
  3. Po tym czasie odwróć warzywo do góry otworem i wyjmij odchodzące od niego liście.
  4. Z ugotowanych liści delikatnie wytnij twardsze miejsca i pozostaw je do przestygnięcia.
  5. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na odrobinie masełka. Ziemniaki również obierz, wypłucz i zetrzyj na małych oczkach.
  6. Masę ziemniaczaną przeciśnij przez gazę lub ścierkę odciskając całą wytworzoną wodę.
  7. Kaszę ugotuj i dodaj do niej kartofle.
  8. Grzyby ugotuj i drobno posiekaj. Wody po grzybach nie wylewaj, przyda się do gotowania gołąbków. Dodaj je do naczynia z kaszą i przypraw.
  9. Do farszu wbij jajka, wsyp podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszaj.
  10. Teraz czas na robienie gołąbków. Farsz umieść na liściu i dokładnie zawiń.
  11. Po przygotowaniu gołąbków ugotuj je. Na dno garnka umieść liście z wyciętego głąba i skrawki z liści. Na tak wyłożonym dnie umieść gołąbki. Zalej wszystko wodą z grzybów, bulionem i dolej wodę. Na górę umieść kilka liści kapusty.
  12. Gołąbki gotuj przez około 2 godziny. Podawaj polane olejem i smażoną cebulką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.