Jak zrobić rybę po grecku? To bardzo proste. Jednak zanim przejdziemy do przepisów, warto napisać kilka słów na temat tego, skąd wzięła się nazwa tego dania. Ryba po grecku, wbrew pozorom nie pochodzi z Grecji. Co więcej, pewnie większość Greków nie ma świadomości istnienia takiej potrawy. Prawdopodobnie nazwa dania powstała na skutek skojarzenia z popularnym psari plaki (cała ryba pieczona w sosie pomidorowym) czy musaką (grecka zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem). Przejdźmy jednak do "polskiego wydania" ryby po grecku. Poniżej znajdziecie przepis.
Ryba po grecku – przepis krok po kroku:
Składniki, które są nam potrzebne, to:
Przygotowanie krok po kroku:
Przepisy na rybę po grecku można modyfikować wedle własnego uznania. Zwłaszcza jeżeli chodzi o rodzaj ryby czy też przyprawy. Jaka ryba do ryby po grecku sprawdzi się najlepiej? Warto wybrać dorsza, mirunę, morszczuka lub mintaja.
Czym przyprawić rybę po grecku, aby była pyszna? Opcji jest tutaj całe mnóstwo. Oczywiście wszystko jest uwarunkowane przede wszystkim od naszych preferencji smakowych i od tego, co tak naprawdę lubimy. W przypadku ryby po grecku doskonale sprawdzą się: sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia, tymianek.
Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami