Ryba po grecku, czyli psari plaki w polskiej wersji. Najlepsza wigilijna przystawka

Ryba po grecku to jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań. Możemy serwować ją jako przystawkę. To idealna opcja na mniejszy głód i urozmaicenie świątecznego jadłospisu. Poznaj historię ryby po grecku i sprawdź, jak ją wykonać.

Jak zrobić rybę po grecku na Wigilię? Podpowiadamy

Jak zrobić rybę po grecku? To bardzo proste. Jednak zanim przejdziemy do przepisów, warto napisać kilka słów na temat tego, skąd wzięła się nazwa tego dania. Ryba po grecku, wbrew pozorom nie pochodzi z Grecji. Co więcej, pewnie większość Greków nie ma świadomości istnienia takiej potrawy. Prawdopodobnie nazwa dania powstała na skutek skojarzenia z popularnym psari plaki (cała ryba pieczona w sosie pomidorowym) czy musaką (grecka zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem). Przejdźmy jednak do "polskiego wydania" ryby po grecku. Poniżej znajdziecie przepis. 

Ryba po grecku – przepis krok po kroku:  

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • około 800 g filetów białej ryby 
  • pół kilograma marchewki 
  • około 200 g pietruszki 
  • 100 g selera 
  • 1 duża cebula 
  • por 
  • przyprawy: sól, ziele angielskie liść laurowy, pieprz, bazylia, oregano, papryka 
  • jeden mały koncentrat pomidorowy 
  • olej roślinny 
  • opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji 

Tradycyjna ryba po greckuTradycyjna ryba po grecku Mariusz S. Jurgielewicz /Shutterstock

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Rybę należy dokładnie rozmrozić, przepłukać i osuszyć ręcznikiem. 
  2. Później pokroić na kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odłożyć na pewien czas, aby przesiąkła przyprawami. 
  3. W tym czasie przygotować marchewkę, pietruszkę oraz selera. Należy je umyć, obrać i zetrzeć na tarce. 
  4. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Całość posolić i gotować przez około 20 minut. Dołożyć przyprawy. 
  5. W międzyczasie przejść do smażenia ryby. 
  6. Następnie odlać około pół szklanki wywaru i rozmieszać z koncentratem. 
  7. Cebula oraz pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni. Dodać ugotowane warzywa. Dołożyć koncentrat, wywar i wszystko wymieszać, całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. 
  8. Tak przygotowane warzywa umieścić na smażonej rybie w naczyniu żaroodpornym - ostudzić, przykryć i schować do lodówki. 
  9. Opcjonalnie można udekorować natką pietruszki. 

Przepisy na rybę po grecku można modyfikować wedle własnego uznania. Zwłaszcza jeżeli chodzi o rodzaj ryby czy też przyprawy. Jaka ryba do ryby po grecku sprawdzi się najlepiej? Warto wybrać dorsza, mirunę, morszczuka lub mintaja.

Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Czym przyprawić rybę po grecku? 

Czym przyprawić rybę po grecku, aby była pyszna? Opcji jest tutaj całe mnóstwo. Oczywiście wszystko jest uwarunkowane przede wszystkim od naszych preferencji smakowych i od tego, co tak naprawdę lubimy. W przypadku ryby po grecku doskonale sprawdzą się: sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia, tymianek. 

Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.