Karp wigilijny to danie, bez którego wielu nie wyobraża sobie wieczerzy. Dla innych to jedna z najgorszych potraw świątecznych przez specyficzny posmak i ości, które występują w rybie. Mało kto wie, że ości i specyficznego posmaku mułu możemy pozbyć się całkowicie. Jednak zanim przejdziemy do sprytnych trików, zajmiemy się symboliką karpia. W Polsce tradycyjnie przyjmuje się, że ryba jest symbolem płodności, odrodzenia i spokojnego życia w nadchodzącym roku. Warto też wiedzieć, że karp posiada wiele cennych składników odżywczych, są to między innymi: kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo.
Interesuje cię najsmaczniejszy karp na wigilię? Przepisy na tę pyszną rybę występują w wielu wariantach i często są modyfikowane. Szczególnie interesującą opcją jest przepis na karpia wigilijnego Magdy Gessler. Zdecydowanie warto przetestować patent sławnej restauratorki. Oto kilka wskazówek:
Jak usmażyć karpia? Poznajcie przepis na soczystą rybę z chrupiącą skórką na wierzchu według Ewy Wachowicz. Przepis znajdziecie tutaj:
Karp smażony na wigilię - przepis Ewy Wachowicz:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania dania, to:
Wykonanie krok po kroku:
Jak skutecznie pozbyć się ości z karpia? Duże ości ryby należy usunąć ręcznie z pomocą ostrego noża. Dzięki marynacie pozbędziemy się małych ości, które ciężko jest usunąć. Sok z cytryny rozpuści ości, ale należy pozostawić rybę w marynacie na całą noc. Po zamarynowaniu ryba nie będzie też miała specyficznego posmaku.
Zobacz też: Jak sprawdzić czy sernik jest upieczony? Ten trick sprawi, że ciasto nie opadnie