Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz na drogocennego karpia vs marynata do ryby Magdy Gessler

Karp to ryba, która króluje na świątecznym stole podczas wieczerzy wigilijnej. Dowiedz się, jak przygotować najlepszego karpia na święta. Podajemy ciekawy przepis Ewy Wachowicz oraz patent Magdy Gessler na marynatę do karpia.

Karp wigilijny - symbolem płodności i odrodzenia

Karp wigilijny to danie, bez którego wielu nie wyobraża sobie wieczerzy. Dla innych to jedna z najgorszych potraw świątecznych przez specyficzny posmak i ości, które występują w rybie. Mało kto wie, że ości i specyficznego posmaku mułu możemy pozbyć się całkowicie. Jednak zanim przejdziemy do sprytnych trików, zajmiemy się symboliką karpia. W Polsce tradycyjnie przyjmuje się, że ryba jest symbolem płodności, odrodzenia i spokojnego życia w nadchodzącym roku. Warto też wiedzieć, że karp posiada wiele cennych składników odżywczych, są to między innymi: kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo. 

Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami. Zdjęcie ilustracyjnePotrawy świąteczne, które można mrozić - lista dań i przepisy

Karp na wigilię - przepisy Magdy Gessler

Interesuje cię najsmaczniejszy karp na wigilię? Przepisy na tę pyszną rybę występują w wielu wariantach i często są modyfikowane. Szczególnie interesującą opcją jest przepis na karpia wigilijnego Magdy Gessler. Zdecydowanie warto przetestować patent sławnej restauratorki. Oto kilka wskazówek:

  1. Karpia marynujemy min. 12 godzin w glinianym naczyniu. Mieszamy sól z posiekaną cebulą i nacieramy rybę.
  2. Po tej czynności zanurzamy go w jajku z odrobiną wody.
  3. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej.
  4. Pozbywamy się nadmiaru panierki.
  5. Smażymy. Wrzucamy go na głęboki tłuszcz. Musi być to olej rzepakowy.
  6. Musimy uważać, aby się nie spalił. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Karp na wigilię - przepis tradycyjny wg Ewy Wachowicz

Jak usmażyć karpia? Poznajcie przepis na soczystą rybę z chrupiącą skórką na wierzchu według Ewy Wachowicz. Przepis znajdziecie tutaj:

Karp smażony na wigilię - przepis Ewy Wachowicz:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania dania, to:

  • karp
  • mąka pszenna
  • olej roślinny
  • masło
  • cebula (do przełożenia ryby)
  • sól

Wykonanie krok po kroku:

  1. Rybę należy dokładnie umyć, obrać z ości i podzielić na dzwonki.
  2. Następnie umieścić w misce.
  3. Cebulę obrać i pokroić. Cebulę również umieścić w misce.
  4. Odstawić na noc w chłodne miejsce.
  5. Następnie wyciągnąć rybę z cebuli, posolić do smaku.
  6. Obtoczyć w mące.
  7. Usmażyć karpia na oleju. Dodać odrobinę masła.
  8. Ryba jest gotowa.

Parzenie maku z użyciem wrzącego mleka to najbardziej polecana metoda przygotowywania maku.Jak sparzyć mak, aby nie był gorzki? Te patent sprawi, że będzie idealny!

Jak pozbyć się ości z karpia?

Jak skutecznie pozbyć się ości z karpia? Duże ości ryby należy usunąć ręcznie z pomocą ostrego noża. Dzięki marynacie pozbędziemy się małych ości, które ciężko jest usunąć. Sok z cytryny rozpuści ości, ale należy pozostawić rybę w marynacie na całą noc. Po zamarynowaniu ryba nie będzie też miała specyficznego posmaku. 

Zobacz też: Jak sprawdzić czy sernik jest upieczony? Ten trick sprawi, że ciasto nie opadnie

Więcej o: