Zupa pomidorowa z ryżem czy makaronem? Koniec sporu. Ten dodatek sprawi, że nie zrobisz jej inaczej

Z czym zupa pomidorowa jest lepsza? Z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna możliwość - jak wypróbujesz ten sposób, to już nigdy nie zrobisz inaczej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych, klasycznych zup. Często jest robiona na bazie rosołu i podawana z ryżem bądź makaronem. Obie opcje mają zwolenników i przeciwników, ale jest jeszcze trzecie rozwiązanie, które godzi zwaśnionych. Oryginalny przepis na przepyszną i sycącą zupę pomidorową jest naprawdę godna wypróbowania. 

Dodaj garść tych owoców do zupy pomidorowej, by podkręcić smak. Już zawsze będziesz tak robićDodaj garść owoców do zupy, by podkręcić smak. Zawsze będziesz to robić

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną. Potrzebujesz do niej podstawowych produktów

Do ugotowania wyjątkowej zupy pomidorowej przygotuj sobie następujące składniki:

Warzywa:

  • pomidory krojone - puszka,
  • marchewkę - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
  • pietruszkę (korzeń i natkę),
  • cebulę,
  • por (białą część).

Przyprawy:

  • cukier - łyżeczkę,
  • liście laurowe - 2 sztuki,
  • ziele angielskie - 3 ziarna,
  • sól - szczyptę do smaku,
  • pieprz - odrobinę do smaku.

Pozostałe składniki:

  • udko z kurczaka,
  • kaszę gryczaną (ugotowaną) - pół szklanki lub woreczek,
  • koncentrat pomidorowy - do smaku,
  • śmietanę (kwaśną) - do zabielenia.

Zupa pomidorowaZupa pomidorowa na rosole - domowy bulion z dodatkiem świeżych warzyw

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną. Jest przygotowanie jest dziecinnie proste

Przyrządzenie zupy pomidorowej z dodatkiem kaszy gryczanej jest bardzo łatwe. Zacznij od ugotowania rosołu:

  1. Zalej udko i warzywa (marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę i pora) wodą;
  2. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj na małym ogniu około godzinę, aż mięso i warzywa zmiękną;
  3. Osobno ugotuj kaszę gryczaną;
  4. Warzywa z wywaru pokrój na mniejsze części i ponownie dodaj do pomidorówki wraz z pomidorami i łyżką koncentratu pomidorowego;
  5. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze przez kwadrans;
  6. Z gotowej zupy wyjmij udko z kurczaka, a resztę składników zmiksuj na gładki krem;
  7. Pomidorówkę podawaj z porcją kaszy gryczanej, odrobiną śmietany i posypką z posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Więcej o: