Zupa pomidorowa z ryżem czy makaronem? Koniec sporu. Ten dodatek sprawi, że nie zrobisz jej inaczej

Z czym zupa pomidorowa jest lepsza? Z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna możliwość - jak wypróbujesz ten sposób, to już nigdy nie zrobisz inaczej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych, klasycznych zup. Często jest robiona na bazie rosołu i podawana z ryżem bądź makaronem. Obie opcje mają zwolenników i przeciwników, ale jest jeszcze trzecie rozwiązanie, które godzi zwaśnionych. Oryginalny przepis na przepyszną i sycącą zupę pomidorową jest naprawdę godna wypróbowania. 

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną. Potrzebujesz do niej podstawowych produktów

Do ugotowania wyjątkowej zupy pomidorowej przygotuj sobie następujące składniki:

Warzywa:

  • pomidory krojone - puszka,
  • marchewkę - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
  • pietruszkę (korzeń i natkę),
  • cebulę,
  • por (białą część).

Przyprawy:

  • cukier - łyżeczkę,
  • liście laurowe - 2 sztuki,
  • ziele angielskie - 3 ziarna,
  • sól - szczyptę do smaku,
  • pieprz - odrobinę do smaku.

Pozostałe składniki:

  • udko z kurczaka,
  • kaszę gryczaną (ugotowaną) - pół szklanki lub woreczek,
  • koncentrat pomidorowy - do smaku,
  • śmietanę (kwaśną) - do zabielenia.

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną. Jest przygotowanie jest dziecinnie proste

Przyrządzenie zupy pomidorowej z dodatkiem kaszy gryczanej jest bardzo łatwe. Zacznij od ugotowania rosołu:

  1. Zalej udko i warzywa (marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę i pora) wodą;
  2. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj na małym ogniu około godzinę, aż mięso i warzywa zmiękną;
  3. Osobno ugotuj kaszę gryczaną;
  4. Warzywa z wywaru pokrój na mniejsze części i ponownie dodaj do pomidorówki wraz z pomidorami i łyżką koncentratu pomidorowego;
  5. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze przez kwadrans;
  6. Z gotowej zupy wyjmij udko z kurczaka, a resztę składników zmiksuj na gładki krem;
  7. Pomidorówkę podawaj z porcją kaszy gryczanej, odrobiną śmietany i posypką z posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.