Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Najczęściej gotowana kiełbasa to biała, przyrządzana jako jedno z wielkanocnych dań. Ale nie tylko - inne, wędzone gatunki kiełbasy gotuje się w ramach szybkiego i sycącego posiłku na co dzień. Jednak niezależnie od potrawy, po gotowanej kiełbasie zostaje woda. W większości przypadków jest wylewana jako odpad. To duży błąd. Z takiej wody można przyrządzić pewne danie, które z takim dodatkiem zyska na smaku.
Co można zrobić z wodą po gotowaniu kiełbasy? Odpowiedź jest prosta - można ją wykorzystać jako solidną i pyszną bazę do niemal każdej zupy. Żeby była smaczniejsza, można gotować kiełbasę z dodatkiem przypraw, np. ziela angielskiego i liści laurowych, co wpłynie pozytywnie zarówno na mięso, jak i późniejszą zupę. W wodzie po ugotowaniu kiełbasy można też przyrządzić takie potrawy jak pierogi z mięsem pyzy lub kopytka. Kiełbasiany wywar naprawdę podkręci ich smak. Ostatnim sposobem na wykorzystanie wody po gotowaniu kiełbasy jest zrobienie na jego bazie gęstego sosu - do makaronu, mięs czy choćby gołąbków.
Choć woda po gotowaniu kiełbasy ma wiele zastosowań, zanim ją wykorzystasz, sprawdź, czy się nadaje. Jeśli używasz wody po gotowaniu białej kiełbasy - używaj do innych dań bez obaw. Natomiast w przypadku kiełbas wędzonych, zwróć uwagę na kolor - ciemna barwa wywaru oznacza, że kiełbasa była w niewłaściwy sposób uwędzona. W takim przypadku wodę po gotowaniu kiełbasy wylej do zlewu, gdyż jej spożycie w jakikolwiek sposób może zagrażać zdrowiu.