Wylewasz wodę po gotowaniu kiełbasy? Wielka strata! Zdziwisz się, jak podkręci smak popularnego dania

Wylewanie wody po ugotowaniu w niej kiełbasy to powszechny błąd. Dlaczego? Bo potrafi ona niesamowicie podkręcić smak popularnego dania. Nie wierzysz? Sprawdź - już nigdy nie wylejesz takiej wody.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Najczęściej gotowana kiełbasa to biała, przyrządzana jako jedno z wielkanocnych dań. Ale nie tylko - inne, wędzone gatunki kiełbasy gotuje się w ramach szybkiego i sycącego posiłku na co dzień. Jednak niezależnie od potrawy, po gotowanej kiełbasie zostaje woda. W większości przypadków jest wylewana jako odpad. To duży błąd. Z takiej wody można przyrządzić pewne danie, które z takim dodatkiem zyska na smaku. 

Nie wylewaj wody po gotowaniu kiełbasy. Jest cennym składnikiem innego dania

Co można zrobić z wodą po gotowaniu kiełbasy? Odpowiedź jest prosta - można ją wykorzystać jako solidną i pyszną bazę do niemal każdej zupy. Żeby była smaczniejsza, można gotować kiełbasę z dodatkiem przypraw, np. ziela angielskiego i liści laurowych, co wpłynie pozytywnie zarówno na mięso, jak i późniejszą zupę. W wodzie po ugotowaniu kiełbasy można też przyrządzić takie potrawy jak pierogi z mięsem pyzy lub kopytka. Kiełbasiany wywar naprawdę podkręci ich smak. Ostatnim sposobem na wykorzystanie wody po gotowaniu kiełbasy jest zrobienie na jego bazie gęstego sosu - do makaronu, mięs czy choćby gołąbków

Woda po gotowaniu kiełbasy może jeszcze się przydać. Poza tym jednym wyjątkiem

Choć woda po gotowaniu kiełbasy ma wiele zastosowań, zanim ją wykorzystasz, sprawdź, czy się nadaje. Jeśli używasz wody po gotowaniu białej kiełbasy - używaj do innych dań bez obaw. Natomiast w przypadku kiełbas wędzonych, zwróć uwagę na kolor - ciemna barwa wywaru oznacza, że kiełbasa była w niewłaściwy sposób uwędzona. W takim przypadku wodę po gotowaniu kiełbasy wylej do zlewu, gdyż jej spożycie w jakikolwiek sposób może zagrażać zdrowiu.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.