Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kuchnia kaflowa była niegdyś obowiązkowym elementem właściwie każdej kuchni. Nasze babcie i prababcie wyczarowywały na niej prawdziwe pyszności, a do tego dawała dużo ciepła domostwu. Jednak z biegiem czasu kuchnia kaflowa ustąpiła miejsca gazowym i elektrycznym. Mimo to niektórzy wciąż decydują się na jej postawienie, choć jej obecna cena potrafi zaskoczyć.
Stawianiem kuchni kaflowych zajmował się (i wciąż się zajmuje) zdun. A ile kosztuje taka kuchnia dzisiaj? W przypadku używanej koszt to od 400 do nawet trzech tysięcy złotych. Oczywiście w takim przypadku trzeba też doliczyć koszt renowacji. Natomiast cena całkiem nowej kuchni kaflowej waha się od około trzech tysięcy do nawet 15 tysięcy złotych. Jakie zalety ma kuchnia kaflowa? Przede wszystkim nie jest zależna od obecności prądu i gazu. Dobrze kumuluje ciepło, więc może pełnić też funkcję ogrzewania oraz umożliwia gotowanie, nawet gdy wygaśnie palenisko. Jest więc dość oszczędna, choć niestety mało ekologiczna.
Babcina kuchnia kaflowa ma sporo zalet, ale niestety też jedną wadę - wymaga paliwa stałego (drewna lub węgla), przez co nie jest ekologiczna. Dodatkowo trzeba pamiętać, że z takiej kuchni, ogrzewanej paliwem stałym można korzystać do 1 lipca 2024 roku, a jeśli spełnia wymagania ekoprojektu - do 1 lipca 2028 roku. Jedynym wyjątkiem są miejsca, do których nie można doprowadzić sieci ciepłowniczej lub gazowej, ale o tym musi zdecydować operator sieci.