-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa pieczarkowa w nowej odsłonie. Zapomnij o zabielaniu śmietaną - egzotyczny składnik lepiej się sprawdzi
Zupa pieczarkowa w nowej odsłonie. Zapomnij o zabielaniu śmietaną - egzotyczny składnik lepiej się sprawdzi
Zupa pieczarkowa to jedna z najchętniej gotowanych zup w polskich domach. Jest bardzo prosta w wykonaniu, szybka i dzięki zamianie składników, będzie jeszcze smaczniejsza. Zupę pieczarkową zazwyczaj zabielamy śmietaną i nie ma w tym niczego złego. Jednak jeśli zamiast śmietany użyjesz mleka kokosowego, uzyskasz inny, jeszcze lepszy efekt. Oto przepis na zupę pieczarkową w nowej odsłonie.
Zupę pieczarkową można podawać na kilka sposobów, jednak uważamy, że najlepszy przepis na pieczarkową to ten z dodatkiem mleka kokosowego i odrobiny topionego serka. Do tego oczywiście podsmażone warzywa i aromatyczny bulion - najlepszą zupę zrobisz w pół godziny.
Zupa pieczarkowa - przepis z egzotycznym dodatkiem
Składniki:
- ok. 400 g pieczarek
- 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 1 większy por
- 2 niewielkie marchewki
- 400 ml mleka kokosowego
- serek topiony do smaku (ok 45 g)
- sól, pieprz
- masło
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub duży rondel i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekanego pora i zeszklij go. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce i smaż razem ok. 5 minut.
- Pieczarki obierz i pokrój. Następnie dodaj do smażących się warzyw. Lekko je osól i dalej podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę.
- Zmniejsz moc palnika i zalej całość bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu kilka minut, następnie dodaj serek topiony.
- Kiedy serek się rozpuści, zalej całość mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z makaronem lub mięsnymi pulpecikami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.