Zupa pieczarkowa w nowej odsłonie. Zapomnij o zabielaniu śmietaną - egzotyczny składnik lepiej się sprawdzi

Zupa pieczarkowa to jedna z najchętniej gotowanych zup w polskich domach. Jest bardzo prosta w wykonaniu, szybka i dzięki zamianie składników, będzie jeszcze smaczniejsza. Zupę pieczarkową zazwyczaj zabielamy śmietaną i nie ma w tym niczego złego. Jednak jeśli zamiast śmietany użyjesz mleka kokosowego, uzyskasz inny, jeszcze lepszy efekt. Oto przepis na zupę pieczarkową w nowej odsłonie.
Zobacz wideo

Zupę pieczarkową można podawać na kilka sposobów, jednak uważamy, że najlepszy przepis na pieczarkową to ten z dodatkiem mleka kokosowego i odrobiny topionego serka. Do tego oczywiście podsmażone warzywa i aromatyczny bulion - najlepszą zupę zrobisz w pół godziny.

Zupa pieczarkowa - przepis z egzotycznym dodatkiem

Składniki:

  • ok. 400 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 1 większy por
  • 2 niewielkie marchewki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • serek topiony do smaku (ok 45 g)
  • sól, pieprz
  • masło 

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub duży rondel i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekanego pora i zeszklij go. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce i smaż razem ok. 5 minut.
  2. Pieczarki obierz i pokrój. Następnie dodaj do smażących się warzyw. Lekko je osól i dalej podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę. 
  3. Zmniejsz moc palnika i zalej całość bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu kilka minut, następnie dodaj serek topiony. 
  4. Kiedy serek się rozpuści, zalej całość mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z makaronem lub mięsnymi pulpecikami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA